A tanulmányi kirándulás keretében a Szegedi Tudományegyetem történelem szakos diákjai jobban megismerhették az egykor Magyarországhoz tartozó, és ma is magyar lakta területeket, így Szabadka városát is. A felszabadult és vidám hangulatú kirándulás keretében a diákok meglátogatták a szabadkai Városházát, a Magyar Főkonzulátust, ahol Korsós Tamás főkonzul beszámolóját hallgathatták meg, illetve a határon túli magyarság helyzetével, valamint a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatos kérdéseikre kaphattak választ.

Ezután részt vettek a Kosztolányi-sétán, melynek keretében bejárták, és megismerték a szabadkai születésű Kosztolányi Dezső írónk-költőnk életútját.

Végül a napot egy kellemes vacsorával zárták a méltán híres, és magyar tulajdonos üzemeltetésében lévő Bon Appetit étteremben, ahol kifogástalan estebédet költhettek el.

„A kirándulás alkalmával idegenvezetőink szabadkai magyarok voltak, akik mindben készségesen segítettek nekünk, valamint lehetőségünk nyílt beszélgetnünk velük, így jobban meg tudtuk ismerni a határon túli magyarok helyzetét.” - mondta a kirándulás egyik résztvevője.

A Délvidék Ház tervezi, hogy a jövőben is aktív közreműködje lesz a Trianon Múzeum kezdeményezésében megindult határon túli kirándulások szervezésének, melyek segítenek megérteni és megismerni az elcsatolt területeken lévő magyar örökséget, és amelyek döntően befolyásolják az anyaországi fiatalok szemléletét a határon túli magyar közösségekről.

{gallery}2013/12/18{/gallery}