Rendhagyó történelemóra keretében több tucat általános iskolás látogatott ma a Délvidék Házba. A június 4-i Nemzeti Összetartozás napi iskolai megemlékezések keretében megszervezett látogatás célja a trianoni békediktátum történetének és következményeinek élményszerű megismerése volt. A 20. század elejének nagy nemzeti tragédiájára való emlékezéshez a Délvidék Ház kiváló lehetőséget kínál, hiszen az épületben több, e témakörrel foglalkozó remek kiállítás is látható. A trianoni döntés előzményeit, és történetét bemutató, tizenhárom kis méretű tabló a Délvidék Ház intézményi elődjének kezdeményezésére jött létre, és rövid, olvasmányos formában, válogatott képanyaggal illusztrálva mutatja be az eseményeket.

A tablók mellett látványos és érdekes kiegészítő elemként a 20. század első feléből származó tárgyritkaságok is megtekinthetők. A Szanka József műgyűjtő anyagából válogatott, vitrinekben elhelyezett tárgyi anyag megrendítő és szép példákat vonultat fel a trianoni nemzetvesztést övező nemzeti fájdalomra. A gyerekek itt nemcsak az irredenta eszméktől áthatott, nemzeti érzésekkel díszített használati és dísztárgyakra csodálkozhatnak rá, hanem olyan eszközökkel is megismerkedhetnek, melyek mára már kikoptak a mindennapi használatból.
A Délvidék Házban látható a Trianon Múzeum, Délvidéki Magyar Golgota 1944- 45 című vándorkiállítása is, mely huszonhat darab nagyméretű tablón mutatja be a második világháború alatti magyarüldözéseket. A szerbek által a délvidéki magyarok ellen elkövetett válogatott kegyetlenkedések történetét megrendítő visszaemlékezések és képanyag ismertetik.
A Bánság, Bácska fizikai közelségében így a szegedi gyerekek valószerű, kézzelfogható ismeretet szerezhetnek a néhány évtizede lezajlott és a Szegedtől csak néhány tíz kilométerre történt véres eseményekről, máig tartó hatásukról.

Átmenetileg a Délvidék Házban látható a Trianon Múzeum legújabb projektjének, az Első Magyar Borszínház programnak az első elemeként létrejött kiállítási installáció is. A hatalmas, ám szétszerelhető, mozgatható installáció egy komplex program keretében népszerűsíti majd hazánk egyedülálló borkultúráját. Az installáció terei bemutatják a magyar csárda jellegzetes hangulatát és eszközeit, a magyar borospincét és az abban használatos borászati tárgyakat, valamint a 20. század elejének kávéházát is. Az installációban látható helyszínek a gyerekek számára egy olyan, letűnt világot közvetítenek, melyekről legfeljebb a dédszülők elbeszéléseiből, vagy a történelemkönyv lapjairól szerezhetnek benyomást. A Tisza-parti Általános Iskola felső tagozatosai, mintegy 50 gyerek az iskola történelemtanárának a vezetésével járták végig a Délvidék Ház tereit.

A kiállítások ismertetésébe részben a Délvidék Ház ügyvezetője, dr. Szabó Pál Csaba is bekapcsolódott, aki a Trianon Múzeum igazgatójaként a Trianon Múzeum Magyar iskola – Magyar feltámadás című 2014-es falinaptárával köszöntötte az iskolásokat. A Nemzeti Összetartozás Napi rendhagyó történelemóra a Délvidék Ház épülete melletti téren felállított hármas halom és Trianon emlékmű előtt ért véget. A Délvidék Házban látható kiállításokkal reményeink szerint megvalósulhat az intézmény azon célja, hogy a jövőben a fiatal korosztály számára minél több lehetőséget biztosítson az iskolán kívüli ismeretközvetítésre, és egyre szélesebb körben hívja fel a figyelmet közös történelmi örökségünkre.

{gallery}2014/06/04{/gallery}