Bemutatkozás

A Délvidék Ház a szerbiai, romániai (bánsági), szlovéniai és horvátországi magyar közösségek fizikai közelségében új platformokat kínál fel a döntően már szórványban élő magyar nemzetiségnek és a magyar-magyar, magyar-román, magyar-szerb, magyar-szlovén és magyar-horvát nemzetpolitikai kapcsolatoknak és intézményeknek. A Délvidék Ház tevékenységi területe a jelenlegi Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) eurorégió szerbiai és romániai területe, vagyis a szerbiai Vajdaság, a romániai Arad, Temes, Krassó-Szörény és Hunyad megyék, valamint Horvátország, Dalmácia, Szlovénia, mindazon területek ahol a tágan értelmezett magyar kultúrának és közösségi jelenlétnek az utóbbi évszázadokban feladatai, emlékei, érdekei és lehetőségei jöttek létre és maradtak fenn napjainkig.

Beteljesedik a Kárpátok Bora program küldetése

A Kárpát-medencei magyar borászati adatbázis program megkereste, és regisztrálta a történelmi magyar borvidékeken működő borászatokat, képzést és szakmai támogatást nyújtott számukra, és ígéretéhez híven, elindította az általuk készített borok piacra juttatását. Kárpátia Borház néven nagykereskedést hozott létre, amely elkezdi a Kárpát-medencei borok forgalmazását. Kezdetnek mintegy negyven borász, több mint 250 bora közül választja ki árukészletét. A projekt koordinátora, Heit Lóránd, a napokban személyesen kereste fel a borászatokat, és vette át tulajdonosaiktól a bormintákat. Arra kértük, ossza meg velünk a körút tapasztalatait.

- Összefoglalnád számokban az elmúlt időszakban megtett utat, és annak eredményeit?

Heit Lóránd: - Hozzávetőlegesen 2.300 kilométert tettünk meg, és 40 borászat több mint 250 féle bormintáját szereztük meg, alig egy hét leforgása alatt úgy, hogy egy pillanatra sem léptük át egykori ezeréves magyar határainkat, ugyanakkor pillanatnyi országhatárainkon többször is várakoznunk kellett, hogy otthonról hazáig érjünk.

Utunk július 9-én, csütörtökön, a partiumi régió borvidékein kezdődött: Szatmár-Hegyalja, Szilágyság és Érmellék borvidékeiről gyűjtöttünk össze bormintákat, hat vagy hét település 10 meghatározó borászatától. Pénteken Belső-Erdélyből, konkrétabban Erdély-Hegyaljáról vehettünk át összegyűjtött bormintákat Déván, a történelmi Déva vára lábánál. Nagyenyedről két borászat csatlakozott a kezdeményezésünkhöz, de reményeink szerint még a Küküllő-mentéről is megkeresnek bennünket a közeljövőben további borászatok.

Július 11-én, szombaton Arad környékén az Arad-Hegyaljai borvidék két településéről, Ménesről és Muszkáról hoztunk el kiváló bormintákat. Másnap, vasárnap már Délvidéken, Hajdújáráson és Magyarkanizsán vártak bennünket borkészítő barátaink. Hétfőn Felvidéken jártunk az egykori kürti, muzslai és garammenti borvidékeinken, majd gyorsan még Rusztra is beköszöntünk, mely egyik legmostohább sorsú borvidékünk. Ugyanezen estén még őrvidéki borászatokat kerestünk fel. Július 14-én, kedden a muravidéki Lendván vártak bennünket, ahonnét négy jelentősebb borászat is csatlakozik a programunkhoz, majd sietős tempóban utunk utolsó célterületére, Drávaszögbe autóztunk, ahol a Dél-baranyai borvidék Csúza, Karancs és Vörösmart településeiről 5 jelentősebb magyar borászat tételeit gyűjtöttük össze. Július 16-án, szerdán kora délután már az összes begyűjtött borminta bent volt a szegedi Kárpátia Borházban, ahol a hamarosan induló nagykereskedésünk alapjait tettük le ezeknek a mintáknak az összegyűjtésével. Bormintákat várunk még a kárpátaljai Beregszászról és környékéről is, az egykori Alsó-Bereg-Ugocsai borvidékünkről.

- Szakértők szerint a borágazat a járvány okozta válság által leginkább sújtott agrár-élelmiszeripari ágazatok közé tartozik, ami a keresletben bekövetkező gyors változásoknak, valamint annak tudható be, hogy az éttermek, bárok és italmérések általános bezárását nem ellensúlyozta az otthoni fogyasztás növekedése. Gondolom, ez hatványozottan igaz a külhoni borászatokra. A felkeresett borászok megosztották veled a gondjaikat?

Heit Lóránd: - Magyar ember nem arról híres, hogy panaszkodik, pedig évszázadok óta megvannak a maga nemzeti, gazdasági és egyéb gondjai. Természetesen minden vidékünkön ugyanazokkal a nehézségekkel küzdenek borkészítő nemzettársaink, mint bárhol a világon most: benn ragadt bortételek, visszaesett fogyasztás és kereslet, a turisztikai forgalom szinte egyenlő a nullával és még sorolhatnánk. Közben a szőlőültetvényeken már lassan zsendül a következő évjárat, ami most még júliusban nagyon szépnek és bőségesnek mutatkozik. Nehéz döntések és elhatározások előtt áll a Kárpát-medencei magyar borkultúra. Itt is jól jönne egy nemzeti összefogás és segítségnyújtás.

- Hogyan fogadták a Kárpátok Bora projektet, és azt a lehetőséget, hogy boraik bekerülhetnek a projekt részeként beinduló nagykereskedelmi hálózatba?

Heit Lóránd: - Természetesen óriási öröm minden külhoni magyar borászat számára, hogy fontosak az anyagországnak és egy olyan példaértékű, hiánypótló vállalkozás beindításán fáradozunk, amely alapötletétől fogva sikerre van ítélve. Borkészítő nemzettársaink várják a folytatást és a további reményteljes együttműködést, ahol egy anyagi boldogulás lehetősége is pislákol mindannyiunk gondolataiban.

Óriási előnnyel indultunk a „borkörútra” ugyanis az elmúlt évtizedben olyan barátságokat sikerült kötni külhoni magyar testvéreinkkel, hogy egy e-mail, vagy egy telefonhívás szinte elég volt ahhoz, hogy bizalommal és családtagként fogadjanak bennünket.

- Neked, aki magad is borkészítő vagy, és az érmelléki Bakator Szövetség elnöke, hozott-e újdonságot ez a mostani körút?

Heit Lóránd: - Természetesen hozott. Azt gondoltam „már mindent” tudok a magunkfajta kisebb-nagyobb borkészítő családi vállalkozásokról. Más dolog egy steril kóstoló teremben, szép ruhában találkozni embertársainkkal és megint más dolog a hétköznapok küzdelmei, munkálatai közben betekintést nyerni barátaink szorgos hétköznapjaiba. Talán ez a leghitelesebb korkép, amit saját szemmel tapasztalhattam meg a körutunk során: a Kárpát-medencei magyar borkészítés életképes, és élni akar. Amíg borfogyasztó ember lesz Európában, addig a magyar bornak mindig meglesz a maga igenis tekintélyes helye ebben a játékban, természetesen mindannyiunkra szükség lesz, hogy kitartsunk ügyünk mellett, amihez alkalomadtán sosem baj, ha mind a nemzetpolitika, mind a gazdasági marketing is hozzáteszi a maga részét.

Iható magyar borokra mindig szükség lesz, ahol az összetartozás üzenete mellett pontosan a borvidékeink és azok földrajzi adottságainak sokszínűsége lehet az egyik legerősebb ütőkártyánk.

-B.T.-

Vezető kép: csúzai pincekóstoló

Kárpátok Bora projektünk részeként megnyitottuk első, saját borházunkat

A Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis célja, hogy felmérje a magyar történelmi borvidékek helyzetét, hogy új piacokat teremtsen a külhoni magyar bortermelők számára, és megteremtse az egységes piaci megjelenéséhez és értékesítéséhez szükséges szakmai feltételeket. A projekt részeként Szeged belvárosában, a Dóm tér mellett, Kárpátia Borház néven megnyitottuk első, nagy- és kiskereskedésként, valamint borbárként is működő borházunkat. A különleges hangulatú üzletben bárki megízlelheti és megvásárolhatja a Kárpát-medence magyar borvidékeinek legfinomabb borait.

A borok piacán egyedülálló Kárpátia Borházban a kiváló magyar pincészetek boraival együtt, a külhoni - felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi, bácskai és szlavóniai – borászatok minőségi borait, borkülönlegességeit is megtalálhatjuk.

A legkiválóbb borok mellett, polcainkon különböző boros kiegészítők, -kellékek, -könyvek közül is válogathatnak, de a szarvasgombás finomságoktól a csokoládén át, számos  kézműves termék is várja az érdeklődőket.

Nálunk teljes borélményben részesülhetnek az igényes borbarátok, üzletünk ugyanis borbárként is működik, azaz az általunk kínált borok - ízletes, frissen készült borkorcsolyák, sajttálak kíséretében – helyben is megízlelhetőek.

A megkóstolt, kiválasztott borokról, borászatokról és borászokról most induló karpatokbora.hu honlapunkon többet is megtudhatnak.

Terveink szerint, az Oskola utca 17. szám alatt található borházunkban tematikus borkóstolókat is szervezünk majd, ahol az egyes borrégiók szakavatott ismerőinek segítségével ismerkedhetünk majd meg a különböző pincészetekkel, borászokkal.

Az elkövetkezendő időszakban Magyarország több pontján is tervezzük hasonló borházak megnyitását, de a Kárpát-medence boraival megismerkedhetnek a Magyar Házak hálózatához tartozó debreceni Partium Házban, a kisvárdai Kárpátalja Hában, a miskolci Felvidék Házban és a szombathelyi Őrvidék Házban is.

Stratégiai megbeszélésre gyűltek össze a Magyar Házak munkatársai Szegeden

A szegedi Délvidék Ház adott otthont a Magyar Há7zak hálózatában dolgozó szakemberek soros megbeszélésének június 16-17-én. A házigazda Délvidék Ház mellett jelen voltak a miskolci székhelyű Felvidék Ház, a kisvárdai Kárpátalja Ház, a debreceni Partium Ház és a szombathelyi Őrvidék Ház, valamint a Házak partnerintézményeinek – a királyszállási Nagy Magyarország Parknak és a várpalotai Trianon Múzeumnak – munkatársai is. Bár a koronavírus járvány intézményeink szerteágazó, határokon is átnyúló tevékenységét szigorú keretek közé szorította, az elmúlt időszak lehetőséget adott új tervek kidolgozására is.

 

A mintegy ötven egybegyűlt munkatárs – történészek, gazdasági-, színházi-, könyves- és kommunikációs szakemberek, rendezvényszervezők, borászok – a két nap alatt értékelték az intézmények eddig elért eredményeit, áttekintették a járvány miatt kialakult helyzetet, ugyanakkor új projektek indulásáról is döntöttek.

A Magyar Házak tevékenységét az elmúlt időszakban szüneteltetni voltunk kénytelenek, számos nagyrendezvényünket kellett lemondani, és a nyitás előtt álló új közösségi tereinket sem tudtuk élettel megtölteni. Ugyanakkor a mögöttünk álló hónapokat új kapcsolatok kiépítésére, intézményeink és projektjeink kommunikációs felületeinek bővítésére, megújítására fordítottuk, és számos új rendezvény terve is körvonalazódik már.

A Nagy Magyarország Park sem tudott vendégeket fogadni mostanáig, ott dolgozó munkatársaink ez idő alatt átalakították a szabadidő központ éttermét, amely immár Kárpátia néven, megújult étel- és italkínálattal várja a jövőben a családokat, az egyéni és csoportos kirándulókat, illetve a mesés környezetet esküvői helyszínként választó vendégeket is.

A Trianon Múzeum az elkövetkezendő hónapokban kívül-belül megújul, kiállítása anyagának egy része pedig online felületeinkre is felköltözik.

Az előttünk álló tervek megvalósítása bőven ad munkát, ezek összehangolása, a feladatok elosztása zajlott a találkozó két napján.

De az egymástól távol, az ország különböző pontjain dolgozó munkatársak örömteli személyes üdvözlésére, nagy beszélgetésekre is sor kerülhetett – ezekhez remek helyszínt biztosított a Kárpátok Bora projektünk keretében hamarosan megnyíló, nagy- és kiskereskedésként is működő borházunk, ahonnan az anyaországi vásárlók is hozzájuthatnak majd a Kárpát-medence magyar borvidékeinek legfinomabb boraihoz.

Száz évvel a Trianoni Békeszerződés aláírásának pillanata után

FELHÍVÁS

A trianoni diktátum aláírásának századik évfordulóján a történelmi egyházak templomaiban megszólalnak a harangok, a főváros kezdeményezte, hogy egy percre Budapesten álljon meg a közlekedés.

Úgy érezzük, kivételes, történelmi pillanat jött el, hogy úgy emlékezzünk a régi hazára, az elődök nagyszerű teljesítményére, hogy végre ismét megmutathassuk a magyarok mély egységét és összetartozását és újra együtt üzenhessük, akár újabb száz évre elegendő hittel és erővel az idegen országokba jutott magyaroknak, hogy soha, senki nem fog tudni elválasztani bennünket.

Mindezeket megfontolva, alulírottak a következőket kezdeményezzük:

- Valamennyi magyarországi önkormányzat saját intézményeiben 2020. június 4-én, 16 óra 30 perckor öt percre függessze fel tevékenységét és szólítsa fel településének polgárait a néma tiszteletadáshoz és szolidaritáshoz történő csatlakozásra

- Felkérjük valamennyi magyarországi közszolgálati és kereskedelmi rádió és televízió csatornát, hogy 2020. június 4-én 16 óra 30 perckor függessze fel műsorszolgáltatását és a világ magyarságának néma tiszteletadásához és szolidaritásához csatlakozva, pontban 16 óra 30 perckor sugározza a Magyar Himnuszt

Mi magyarok néhányszor világtörténelmet írtunk.

2020. június 4-én 16 óra 30 perckor Magyarország újra elől fog állni.

2020. május 27.

Dr. Szabó Pál Csaba

igazgató, Trianon Múzeum

Vidnyánszky Attila

főigazgató, Nemzeti Színház

Demeter Szilárd

főigazgató, Petőfi Irodalmi Múzeum

Dr. Papp László

polgármester, Debrecen

Zuzana Falathova

muzeológus, Pozsony

Dr. Teiszler Éva

történész, Budapest

Tóth Kázmér

díszlettervező, Szeged

Újjászületik a várpalotai Zichy-kastély és megújul a Trianon Múzeum is

A várpalotai Zichy-kastély - a Nemzeti Kastély és Várprogram részeként – jövő év elejére visszanyeri régi pompáját, és a fejlesztéseknek köszönhetően egész évben látogatható lesz. Megújul a falai között működő Trianon Múzeum is. A Kárpát-medencében egyedülálló intézményben múzeumpedagógiai játékteret, szabadulószobát, zeneszobát és kártyaszobát alakítanak ki, és frissülnek a kiállítási tartalmak is.

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, a fejlesztés alapkőletétele alkalmából tartott, várpalotai ünnepségen elmondta, hogy országosan 60 milliárd forintból 19 kastély és 15 vár újul meg, melyek mindegyike vonzó turisztikai célponttá válik. Mint mondta, a megújult létesítmények a térség gazdasági életét fellendítik, az "ország büszkeségeivé válnak".  Szavai szerint az a cél, hogy a megújult épületek többségükben önfenntartóan működjenek. György István, a trianoni békediktátum közelgő évfordulója kapcsán felidézte, hogy 2010-ben teremtődött meg a magyarok kettős állampolgárságának törvényi háttere, mely, mint mondta, fontos lépcsőfoka volt a nemzet megerősödésének és megújulásának. Rámutatott: a kastély megújulása az egész nemzet megújulásának szimbóluma.   

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ismertette: megújítják a kastély világítását, korszerűsítik a fűtési trendszert, kicserélik a nyílászárókat, a fejlesztés 463 millió 550 ezer forintból valósul meg. Hangsúlyozta: a kastély a fejlesztésnek köszönhetően egész évben látogatható lesz, így jelentősen hozzájárul a város turisztikai vonzerejének növeléséhez.   

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa felidézte: az épületet a Zichy család 1722 és 1725 között emelte barokk stílusban. 1860-ban az épület leégett, ekkor Ybl Miklós tervei alapján építették újjá. A jelenlegi felújítás az épület "fizikai és szellemi rehabilitációját" jelenti - emelte ki.   

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, Magyarország egyetlen Trianon Múzeumának megújulása nagyon fontos, hiszen a ma élő és a következő nemzedékek is megismerhetik általa a történelmet és azt a tényt, hogy "egy nagy nemzet gyermekei vagyunk".

A Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, mely az első világháborút követő békeszerződéssel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik, és intézményes keretek között mutatja be a trianoni országvesztés gazdag és megrázó tárgyi, szellemi hagyatékát. A Trianon Múzeum, mely a Magyar Házak partnerintézménye, az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők számára ingyenesen látogatható.

Az online térben várja olvasóit a Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház

A Magyar Házak által életre hívott Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház program virtuális könyvbemutató-sorozatot indított. A kezdeményezés célja, hogy színes, bennsőséges hangulatú recenziók, miniinterjúk, videóüzenetek révén juttassa el a Kárpát-medencei magyar olvasókhoz a frissen megjelent könyveket, könyvkiadókat és szerzőket.

Az első, rendhagyó online író-olvasó találkozón Csávossy György István nagyváradi borász és költő Apám könyve című verseskötetét mutatja be. A könyvről Kovács Jolánka vall, a szerzővel Balázs F. Attila beszélget, majd videón hallgathatjuk meg a szerző vallomását és egyik szép versét.

Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház programunk célja, a Kárpát-medencei (partiumi, erdélyi, délvidéki, felvidéki, kárpátaljai és őrvidéki) könyvkiadók könyvtermésének egységes felmutatásához és értékesítéséhez szükséges feltételek megteremtése. Ebbe a tervbe illeszkedik bele az a most elindított virtuális könyvbemutató-sorozat, melynek "házigazdája" Balázs F. Attila költő, író, szerkesztő, a Könyves Ház program koordinátora.  

Az elsőként bemutatott könyv Csávossy György István nagyváradi borász és költő Apám könyve című verseskötete, amelyet édesapjának, az erdélyi „borpápának” tartott idősebb Csávossy György borásznak, tanárnak, költőnek dedikál nem csak címében, hanem emléktöredékek idézésével is.

A könyvről Kovács Jolánka vall, a szerzővel Balázs F. Attila beszélget, majd videón hallgathatjuk meg a szerző vallomását és egyik szép versét. 

Az online könyvbemutató most még csak a Kárpát Medencei Magyar Könyves Ház facebook oldalán olvasható, de hamarosan elindul a program weboldala is, ahol nem csak könyvrecenziókat olvashatunk majd, de bővebb teret kapnak a bemutatkozásra a Kárpát-medencei magyar könyvkiadók és szerzők is, a bemutatott kötetek pedig online meg is rendelhetők majd.

Addig is, aki virtuális könyvbemutatónk után kedvet kap Csávossy György István könyvének elolvasására, megrendelheti a miskolci Felvidék Ház telefonszámán: +36 70 6721 134 A könyv ára : 3500, - Ft, 10, - euró.

 

Együtt a bajban: a Kárpátok-bora program továbbra is várja a borászok jelentkezését

Sokan nem is gondolnák, hogy milyen drámai helyzetbe kerültek azok a kisebb, családi borászatok, akiknek a járványhelyzet miatt gyakorlatilag nullára csökkent a bevételük. A Magyar Házak hálózata igyekszik még inkább a külhoni magyar bortermelők mellé állni, és egyedülálló programjával segíteni őket.

A Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis célja, hogy felmérje a magyar történelmi borvidékek helyzetét, hogy új piacokat teremtsen a külhoni magyar bortermelők számára, és megteremtse az egységes piaci megjelenéséhez és értékesítéséhez szükséges szakmai feltételeket.

A Kárpátok Bora program céljainak megvalósítását egy kifejezetten borászok számára létrehozott adatbázis összeállítására alapoztuk, amely adatokat tartalmaz a borvidékek, az egyes borászatok, borkészítő családi vállalkozások helyzetéről, az előállított borokról. Szervező munkánk eredményeként, már közel száz külhoni bortermelő csatlakozott adatbázisunkhoz.

 

A csatlakozáshoz szükséges adatlapot igyekeztünk minden borászhoz eljuttatni, de most a Magyar Házak honlapjain is elérhetővé tesszük azt.

Várjuk a felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi, bácskai és szlavóniai borvidékek jelentkezését!

A Délvidék Ház adott otthont a Kölyökidő Farsangi Családi Napnak

A Kölyökidő Családi Nap rendezvénysorozat első, farsangi programjának adott otthont a Délvidék Ház február 22-én, szombaton. A Kölyökidő nem csak egy gyereknap, fő célja, hogy a családok minőségi időt tölthessenek el együtt. Mindehhez remek helyszín a Délvidék Ház, amely akadálymentesített, tágas, változatos funkciójú belső tereivel, folyosóival, éttermével, ruhatárával, az épület előtti ingyenes parkolási lehetőséggel, fedett biciklitárolóval a legkülönfélébb programok megszervezésére is alkalmas.

A Kölyökidő Farsangi Családi Nap a karon ülő babáktól a kisiskolás korosztályon át az apukákig és nagyszülőkig, mindenki számára kínált kikapcsolódást.

A rendezvényre ellátogató családokat olyan programok várták, mint a Quadro játék játszóház, a Logiscool Szeged MINECRAFT foglalkozás, a Praktiker barkács-játszóház gyerekeknek és felnőtteknek, zenés bábszínház, fánkevő verseny, kézműves foglalkozások, vagy az arcfestés- és csillámtetkó. Játék közben a családok minőségi szolgáltatást nyújtó kiállítókat és termékeket is megismerhettek.

A picikkel érkezőknek minden kényelmi szolgáltatást biztosítottak a szervezők a pelenkázáshoz, szoptatáshoz és babaetetéshez is, a résztvevőket ezen felül egész nap nyitva tartó büfé várta.

A ·Kölyökidő Családi Nap Szeged és a Vidáman kft. szervezésében megtartott egész napos farsangi bulin remek hangulat uralkodott, hamarosan pedig újabb élményteli programok várják majd a szegedieket.

A Délvidék Ház már készen áll az újabb fergeteges családi napra...

Bemutatták a Kárpát-medence borvidékei című könyvünket Szegeden, a Tisza River Étterem- és Rendezvényhajón

A Borok tudósai, a tudósok borai című rendezvényt november 30-án, immáron kilencedik alkalommal rendezték meg a szegedi Tisza River Étterem- és Rendezvényhajón, amelyre a határon túlról is érkeztek neves borászok, ősi magyar fajtájú boraikkal.

Az európai fajták mellett jellegzetesen magyar borok is előkerültek, többek között Szegedre látogatott: Balla Géza a Ménesi Borvidékről, Halmai Csaba, a Dániel Pince, Gál Antal a Tringa Szekszárdi Borvidékről, a Csányi Pince és a Bock Pince Villányról, a Cseri Pince Pannonhalmáról, a Bárdos és Fia Pincészet a Mátrai Borvidékről, Csopakról Söptei Zsolt, a Szerémi Borvidékről Maurer Oszkár, Ráspi/Horváth József a Soproni Borvidékről, Tokajról Áts Károly, illetve spanyol boraival jelent meg a rendezvényen Ribera del Duero.

A köszöntőn megemlékeztünk Bárdos Tamás borászra, aki már nincs közöttünk. „Egyik legszilárdabb tartó pillére volt a borászatnak” – fogalmazta meg Pápai Róbert, a rendezvény szervezője, aki elmondta még, hogy minden alkalommal igyekeznek a legjobb borászokat meghívni a rendezvényre. Pápai Róbert kifejtette: „Jegyezze meg mindenki, hogy ma mit kóstolnak, mert a karácsonyi asztalon is ezek fognak előfordulni.” Ezután az Arad-hegyaljai Balla Gézának gratulálhattunk, aki a 2018-as évben Magyarországon az Év Bortermelője-díj nyertesének mondhatja magát. „A bor akkor a legjobb, ha nem csak egyedül kóstoljuk, hanem Önökkel.” – hangsúlyozta ki a borász.

Ezután Mód László, A Kárpát-medence borvidékei című könyv társzerzője mutatta be könyvét. A Kárpát-medence szőlő- és borkultúráját tárgyaló földrajzi, történeti és néprajzi szakirodalom gyakorta tesz hangsúlyos különbséget a hegy- és dombvidéki, valamint a síksági, kerti, homoki borok között minőség és hírnév tekintetében.

A köszöntők után minden vendég végigkóstolhatta a pincészetek borait, illetve beszélgethettek a borászokkal a nap folyamán.

Felvidék és Partium: hiánypótló, gazdagon illusztrált útikönyvek jelentek meg a Magyar Házak gondozásában

Ön járt már Partium és Felvidék történelmi és irodalmi emlékhelyekben, legendákban, titokzatos tájakban gazdag helyein? Pataki János Magyar Házak gondozásában megjelent Partiumot és Felvidéket bemutató könyvei az utazás megtervezéséhez, a felkészüléshez is nélkülözhetetlenek, de az e tájakon tett barangolások felidézéséhez is remek segítséget nyújtanak.

Pataki János: Partium, Erdély kapuja, valamint Felvidék, a csodák földje címmel megjelent, művészi fotók százaival illusztrált útikönyvei valamennyi Magyar Házunkban megvásárolható.

A szerző ajánlójából: „Könyvem segítségével végigjárhatják Szatmár irodalmi emlékhelyekben gazdag vidékét. Barangolhatnak Érmellék titokzatos világában, felfedezhetik a hepe-hupás Szilágyságot. Vadregényes hegyek ölelésében túrázhatnak a Királyerdő-, a Bihar-, a Béli- és az Erdélyi-szigethegység káprázatos természeti látnivalói között. (...) Könyvem arra buzdít mindenkit, hogy látogasson el erre a fantasztikus vidékre, hiszen azon kívül, hogy élményekkel gazdagodunk, erőt, támaszt nyújthatunk az itt élő, s egyre fogyó véreinknek a küzdelmükhöz. Remélem, hogy könyvem a Partimban élő magyarságot is felrázza egy kicsit, és biztat, hogy nem kell önként feladni az identitásukat - ahogy ezt ma egyre többen teszik -, mert a szülőföldjükön csak magyarként élhetnek igazán teljes életet. (...)

A könyvet azoknak az olvasóinknak ajánljuk, akik erőt és hitet szeretnének meríteni ebből az ősi vidékből, hiszen nem akármilyen hely ez a Partium! Olyan óriások születtek itt, mint Ady Endre, Kölcsey Ferenc, Kazinczy Ferenc, Arany János, Kaffka Margit, Jávor Pál és még sokan mások. Úgy érkezzenek erre a tájra, mintha haza jönnének.

A kötet, a szerző több mint 2000 csodás fotója segítségével kalauzolja végig az olvasót Felvidék ismert és kevésbé ismert városain, nevezetességein át az egészen elrejtett természeti kincsek, kulturális örökségek felkutatásáig. Így egy kötetben még senki sem mutatta be a Felvidéket a maga teljességében. Mesés túraútvonalak százai hívogatják az ide látogatókat szurdokokkal, vízeséssekkel, hegyóriásokkal, lélegzetelállító természeti képződményekkel… De azok sem csalódnak, akik inkább az épített környezet értékeire kíváncsiak, hiszen a történelmi várak, templomok, utcácskák páratlan élményt nyújtanak. Számtalan látványosság UNESCO világörökségi védelem alatt áll. Mindezek részletes leírása gondos útmutatással, hasznos tippekkel együtt megtalálható Pataki János kedves, közvetlen hangvételű útikönyvében, helyi legendákkal, érdekességekkel fűszerezve.

 

E hiánypótló, pazar útikönyvet olvasva joggal támadhat olyan érzésünk: eddig miért is nem látogattunk el e karnyújtásnyira lévő, mégis olyan sok titkot, csodát rejtő Felvidékre? Az ember legszívesebben fogná a hátizsákját, és már holnap útra kelne! A könyv az utazás megtervezéséhez, a felkészüléshez is nélkülözhetetlen, de a barangolás későbbi felidézéséhez is remek segítség lehet.

 

A szakma és a sajtó nagy érdeklődése kísérte Kárpátok Bora programunk második konferenciáját

A Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program második konferenciája egész napos program keretében, november 16-án, szombaton, a nagyváradi vár Queens rendezvénytermében, neves magyarországi borászati szakértők és mintegy negyven Kárpát-medencei borász részvételével zajlott.

A délelőtti konferenciát Pálfi Noémi, nagyváradi borszakértő, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének (EMBE) ügyvezető igazgatója, a Borbarátnők Egyesületének elnöke, több érmelléki fejlesztési projekt kezdeményezője nyitotta meg. Tolmácsolta Balla Géza, EMBE elnök üzenetét, amelyben üdvözli a Magyar Házak fontos kezdeményezését, majd bemutatta a nagyváradi konferencia helyszínét és a partiumi borvidéket. Elmondta, hogy a helyi borászok jelentős erőfeszítéseket tettek és tesznek az őshonos szőlőfajták visszahonosításáért, a tájjellegű minőségi borok előállításáért. Kiváló példája ennek a bakator szőlő visszatelepítésének évek óta tartó projektje, amibe a Bihar Megyei Tanács és a debreceni önkormányzat is részt vállalt. Ezeket az erőfeszítéseket erősíti a Magyar Házak Kárpátok Bora programja, amely hozzájárulhat a helyi borászok szakmai fejlődéséhez, és piacra juttathatja a Kárpát-medencei borokat. A konferenciával egybekötött bornapok pedig nagyszerű alkalmat nyújtanak, hogy a külhoni borászok új piaci területekkel ismerkedjenek, és Kárpát-medencei borászokkal találkozzanak.

Dr. Szabó Pál Csaba, a Magyar Házak Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságához tartozó, állami tulajdonban álló szervezet, konkrét és átvitt értelemben magyar házakat hozott létre, azokban a magyarországi régióközpontokban, amelyek szomszédságában lévő határon túli területeken magyar közösségek élnek. Ezek a házak, egy komplex Kárpát-medencei regionális fejlesztési terv keretében, új eszközökkel és módszerekkel, új platformot kínálnak a külhoni magyar közösségek és szervezetek megerősítésre, és lehetőségeinek bővítésére. Így Szegeden a Délvidék Ház, Debrecenben a Partium Ház, Kisvárdán a Kárpátalja Ház, Miskolcon a Felvidék Ház, Sopronban és Szombathelyen az Őrvidék Ház szolgálja a külhoni magyar közösségek megerősödését, valamint a magyar-magyar vagy a magyar- szerb, román, ukrán, osztrák, horvát együttműködést. Ezekkel a törekvésekkel összhangban a Magyar Házak most izmosodó struktúrájában több projekt indulása körvonalazódik. Ezek a projektek reális nemzetpolitikai igényt elégítenek ki. Például kevesen és keveset tudunk a határon túli magyar múlttal rendelkező településekről, ezért elindították a Magyar Jelenlét elnevezésű projektet, amely 101 honlapon mutatja be a Kárpát-medence határon túli magyar településeit, praktikus információkkal látja el az odalátogatókat. Régi probléma, hogy a külhoni kiadók könyvei nincsenek igazán jelen a magyarországi könyvpiacon. Ennek a jelenségnek az ellensúlyozására indul a Kárpát-medencei Könyves Ház projekt, amelynek keretében összegyűjtik a külhoni könyvkiadók egyéves könyvtermésének színe-javát és saját hálózatukban, valamint az Ünnepi Könyvhéten külön standon mutatják be és értékesítik ezeket a könyveket.

Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis programot ismertetve, a Magyar Házak ügyvezetője kifejtette, hogy a projekt a történelmi borvidékek borászait segíti, hogy korszerű szakmai ismeretekre tegyenek szert, a versenypiaci követelményeknek megfelelő borokat állítsanak elő és értékesítsenek budapesti és badacsonyi bemutatóüzletekben, valamint egy online webáruházon keresztül.

A program ez év júniusában Királyszálláson, a Nagy-Magyarország Parkban tartott első konferenciáján indult útjára. Nem véletlen, hogy a második találkozót a Partium fővárosában, Nagyváradon rendezik meg, hiszen ez történelmi a régió, jelentős borászati hagyományokkal, borkultúrával és fejlesztési programokkal rendelkezik. Ehhez kívánnak előadásaikkal hozzájárulni az asztalnál üllő neves borászati szakértők és olyan személyek, akik segíthetik ezeknek a céloknak a megvalósulását.

Dr. Konkoly Mihály, borászati szakértő, bortanácsadó, a Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program koordinátora vetített prezentáción mutatta be a magyarországi borpiac működését, a piac szereplőit. Kitért a nagykereskedők üzletfilozófiájára, a borválaszték összeállításának elveire. Az előadás nyomán a külhoni borászok megismerhették a magyarországi borpiaci környezetet, a piac működési feltételeit, amelyeket teljesíteniük kell ahhoz, hogy ezen a piacon értékesíthessék boraikat.

A nagy és kiskereskedelmi környezet bemutatása után, Berényi Oszvald, head somelier, borszakértő, arról tartott előadást, miként van jelen a bor a vendéglátóipar ajánlataiban. Részletes aprólékossággal ismertette milyen szempontok alapján fogadják be az éttermek a borajánlatokat, milyen feltételeknek, elvárásoknak kell eleget tenniük, hogy felkerüljenek az itallapra.

A konferencia délelőtti előadás panelje Káprai Tamás webfejlesztő előadásával zárult, aki bemutatta a fejlesztés alatt álló Kárpátok Bora weboldalt, amely élesítés után a www.karpatokbora.hu webcímen lesz elérhető. A külhoni borászok megismerhették, miként kerülnek a nyilvánosság elé a borászatukról feltöltött információk az adtabázisba, és miként válnak az értékesítést segítő, hatékony marketing-kommunikációs üzentekké a Kárpát-medencei borpiacon.

Az előadásokat élénk sajtóérdeklődés követte, jelen voltak a magyarországi közszolgálati televízió és rádió tudósítói, az Erdélyi Magyar Televízió tudósítói, a Krónika regionális napilap, az Erdélyi Napló hetilap, a Bihari Napló megyei napilap riportere, erdélyi és helyi hírportálok tudósítói.

Az erdélyi konyha specialitásaiból összeállított ebéd után, a részvevők Mihálka Nándor történész, muzeológus vezetésével a vár bejárása során ismerkedtek annak történetével, és hajtottak fejet a Szent László királyunk temetkezési helyét jelölő emlékműnél.

A délelőtti programot Dr. Szabó József gyermekorvosnak, a vidék történetének megszállott kutatójának előadása nyitotta meg, amely az érmelléki borvidéket és az ott termesztett szőlőfajtákat mutatta be, ezáltal a hét érmelléki borász borainak bemutatását és kóstolóját is bevezette. Heit Lóránd, bihardiószegi borász, a Bakator Szövetség elnöke előadásában kitért azokra az erőfeszítésekre, amelyeknek köszönhetően a rendszerváltást követő években sikerült újraéleszteni és folytatni a történelmi borvidék szőlőkultúráját, sikerült visszatelepíteni az őshonos szőlőfajtákat, mindenekelőtt a bakatort. Heit Lóránd bemutatta a helyi borászatok jelenlegi helyzetét, és reményét fejezte ki, hogy a Magyar Házak kezdeményezése jelentősen javítani fogja a helyi borászok szakmai felkészültségét, piacismereteit, valamit a megtermelt borok értékesítését is előmozdítja, majd bemutatkozásra kérte borásztársait.

A jelenlévők megismerhették Czapp Árpád, Hegedűs Attila, Heit Lóránd, Lengyel Csaba, Nagy Sándor, Mados Attila és Piheni Annamária borászatának történetét, az általuk termesztett szőlőfajtákat és a borászatukban készített borokat.  

A Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis Program II. konferenciája a késő esti órákban, hagyományos paraszttálakon felszolgált borkorcsolyával felszolgált, kiváló érmelléki borok kóstolásával, és a történelmi borvidékek fejlődésének lehetőségeiről, a magyar borokról folytatott, jó hangulatú eszmecserével ért véget.

A külhoni magyar könyvek otthona: elindítottuk Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház programunkat

A Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház projekt olyan hiánypótló kezdeményezés, amely abból indul ki, hogy jelentős magyar kulturális hagyományokkal rendelkező városok, mint például Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Dunaszerdahely, Pozsony, Munkács és Ungvár, Újvidék vagy Szabadka, a Trianoni Békediktátum következményeként a határon kívülre kerültek.

 Elszakadt városaink kulturális intézményei, köztük a könyvkiadók, a két világháború közötti időszakban, majd a kommunista rendszerben az utódállamok diszkriminatív kultúrpolitikájának, cenzúrájának szenvedői alanyaivá váltak, és a magyar nemzeti kultúra szellemi vérkeringéséből kiszakítva, a magyar alkotóműhelyektől elszigetelve próbáltak fennmaradni.

A rendszerváltást követően, de hangsúlyosan az elmúlt évtizedben, a magyar kormány proaktív nemzetpolitikájának köszönhetően, a külhoni könyvkiadók helyzete alapvetően megváltozott, de a javulás ellenére, még mindig nem sikerült teljes mértékben visszatalálniuk a magyar nemzeti kultúra tereibe. A külhoni szerzők, könyvkiadók – néhány markáns kivételtől eltekintve – most sincsenek értéküknek megfelelő súllyal jelen a magyar kulturális élet hétköznapjaiban: a szerzők alig szerepelnek könyvbemutatókon, könyveik alig vannak jelen a könyváruházak polcain. Ezen a helyzeten kíván változtatni a Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház projekt.

A projekt lényege, hogy a Magyar Házak NKft. kiemeli a magyar könyvkiadás áttekinthetetlen könyvterméséből a nemzetpolitikai szempontból fontos alkotásokat, azokat az értékeket, amelyek erősítik a Kárpát-hazában élő nemzetrészek összetartozásának tudatát, és minimum 50-100 példány átvételére bizományosi vagy adásvételi szerződést köt velük. Az átvett könyvek egy részét saját hálózatában, - Délvidék Ház, Kárpátalja Ház, Felvidék Ház, Őrvidék Ház - teszi elérhetővé, ahol dedikálásokkal egybekötött szerzői estek, könyvbemutatók szervezésére is lehetőség nyílik, más részét pedig az Ünnepi Könyvhéten mutatja be és értékesíti.

Ugyanakkor létrehozzuk a www.karpatkonyv.hu elérhetőségű weboldalt, amely bemutatja a partnerkiadókat, az általuk kiadott könyveket, és webáruház funkciót tölt be, amely lehetővé teszi a kötetek online értékesítését. A weboldalfejlesztés várhatóan 2020-ban valósul meg, akkor válik elérhetővé. 

 

A projekt megvalósítása érdekében, első körben ötven kiadónak juttattuk el felhívásunkat, arra kérve őket, csatlakozzanak hozzánk, és juttassák el azoknak az általuk kiadott könyveknek a listáját, amelyet szívesen juttatnának el a magyarországi olvasókhoz.

Azok, akik szeretnék ezt megtenni, bármelyik Magyar Ház címére eljuttathatják ezen igényüket.

A Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program alakuló konferenciáját tartottuk a Nagy-Magyarország Parkban

Mindig nagy öröm, igazi feltöltődés a szívnek, ha határon túli barátainkkal összejöhetünk. Ha ehhez társul egy kevés jó bor is, abból pedig valami egészen különleges élmény származhat. Ahogy most hétvégén is a Nagy-Magyarország Parkban, ahol a Kárpátok Bora, a Külhoni Magyar Borászati Adatbázis alakuló konferenciáját tartották.

A pénteki első nap az ismerkedés, barátkozás jegyében telt. Szabó Pál Csaba köszöntője után az I. Magyar Borszínház „Itt, vagy sehol” borbemutatója és a Jávor Pál Nemzeti Czigányzenekar műsora következett, majd ezt követően Konkoly Mihály bortanácsadó és Vesztergám Miklós tárogató tett arról, hogy adott legyen a hangulat az est további részére. Mert azt mindenki jól tudja, hogy a gátlások borban oldódnak. Bár itt nem nagyon volt erre szükség, de új barátságok bőven köttettek, hiszen nem minden nap találkozik egymással a felvidéki, délvidéki vagy éppen erdélyi borász.

A jól sikerült péntek este után egy tartalmas szombat következett, hiszen a reggeli után már a „munkáé” volt a főszerep. Elsőként Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója tartotta meg előadását „A Bor mint nemzetpolitikai eszköz” címmel. Ők legfőbb feladatukként a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való egyéni és közösségi boldogulásának támogatását tűzték zászlójukra, így örömmel csatlakoztak a Kárpátok Bora projekthez, hiszen ezzel újabb segítő kezet nyújthatnak ők is.

Ezt követően Konkoly Mihály osztott meg néhány igen értékes információt a külhoni magyar borok piaci esélyeiről. Hogyan érdemes, egyáltalán érdemes-e befektetni magyar borba? Ahogy ő fogalmazott, a magyar borpiac jelenleg egy „őskáosz”, ahol kettészakadt a piac, de tanácsaival és pótolhatatlan információkkal látta el a jelenlévőket, hogy tisztuljon a kép.

Harmadikként Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke beszélt a magyar nemzetpolitika pályázati eszközeiről, és szavaival ő is csak megerősítette, hogy igenis szükség van az összefogásra, amelyre újabb jó példa a Kárpátok Bora.

Ezután Hoseftosz Konstantin állt a hallgatóság elé, és a borok csomagolásáról, a külcsín fontosságáról mesélt. Hiszen míg a borász jelen van, személyesen tudja méltatni az általa készített isteni nedűt, addig könnyű dolga van. Ám amint a bor „elszakad az apjától”, egyedül kell eladnia magát, meg kell szólítania a vásárlót.

Végül Káprai Tamás grafikus ragadta magához a szót, aki a Kárpátok Bora internetes felületét mutatta be, innen pedig az összejövetel ötletbörzévé alakult, amiből ha minden megvalósul, akkor erre az oldalra nem csak a Kárpát-medence lesz büszke. Márpedig ez a cél.

A szombati napot ezután egy rövid látogatás tette teljessé a Trianon Múzeumban, majd az ínycsiklandó ebédet követően mindenki hazafelé vette az irányt. Talán nem merészség kijelenteni, hogy jó emlékekkel, új barátokkal és büszkeségtől dagadó kebellel. Hiszen a Nagy-Magyarország Parkban újra azt érezhettük, hogy nekünk magyaroknak a határok bizony nem léteznek. Semmilyen téren.

 

Újra forog a film Szegeden - A Délvidék Ház ad otthont a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválnak

Családias, de azért igazi mozis hangulatban nyílt meg Házunkban a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál. Idén harmadik alkalommal versengenek a filmes szakma legjobbjai az operatőri munkára fókuszáló rendezvényen, ezúttal - a Belvárosi Mozi felújítása miatt - három helyszínen. Öt nap alatt majdnem 100 alkotás kerül levetítésre.

Az ünnepélyes megnyitó után a népszerű Rossz versek című film levetítésével indult a versenyprogram. az eddigiekkel ellentétben kertvárosi, családias, hangulatban zajlanak a programok. Kellemes retró helyszín és környezet üdítő élmény az idelátogatóknak. Öt nap alatt majdnem 100 alkotás kerül levetítésre.

A zsűri idei tagja Joe Cook, a tavalyi nyertes, Fekete Ibolya Balázs Béla-díjas filmrendező, Steve Kovacs producer, Pataki Ági Balázs Béla-díjas filmproducer, Pohárnok Gergely és Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőrök.

A fesztivál programja:  https://zsigmondvilmosfilmfest.com/

A Nemzeti Hadsereg című könyv bemutatója

György Sándor: Jankovich Arisztid - A Nemzeti Hadsereg (1919) című könyvét mutatjuk be december 10-én, a Délvidék Házban. A Szülőföld Könyvkiadó kft. gondozásában megjelent kötetet A szerző, valamint Farkas Csaba, a Kiadó vezetője mutatja be.

"Jankovich Arisztid nevét többnyire a frankhamisítási perrel kapcsolatban emlegetik, sem katonai pályafutása, sem hadtörténeti szakírói munkássága nem ismert. Ebben a kötetben egy, a Nemzeti Hadsereg megalakulásával és első hónapjaival kapcsolatos, kéziratban maradt tanulmányát adjuk közre. Írása kiváló forrás az 1919-es szegedi és dunántúli eseményekre és a 30-as évek közgondolkodására is, sőt a korszakban szokatlan módon kritikus megjegyzéseket is megfogalmazott a Nemzeti Hadsereggel kapcsolatban. Tanulmányában az ismert nevek mellett több "elfeledett" személy is felbukkan, mint a későbbi olimpiai sportoló, Binder Ottó vagy Kovács Antal ezredes, aki leszerelése után asztalosnak csapott fel.


Bízom benne, hogy a most közölt forrás újabb adatokkal, érdekességekkel szolgálhat a magyar történelem egyik legzűrösebb korszakának megismeréséhez és kutatásához."

Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program második konferenciája

A Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program megvalósítását a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságához tartozó, állami tulajdonban álló Magyar Házak Nonprofit Kft. (www.magyarhazak.hu), egy komplex Kárpát-medencei regionális fejlesztési terv keretében kezdte el, amely igyekszik új eszközöket és metódusokat kidolgozni, új platformot kínálni a külhoni magyar közösségek és szervezetek megerősítésre, és lehetőségeinek bővítésére. E a törekvésekkel összhangban indult el a Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program.

A program a külhoni (partiumi, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, őrvidéki, bácskai és szlavóniai) borvidékek egységes arculati, színvonalas piaci megjelenéséhez szükséges fejlesztések kidolgozását tűzte célul. A Kárpátok Bora program szerves része egy online webáruház üzembe helyezése és üzemeltetése, amely lehetővé teszi az adatbázisban szereplő Kárpát-medencei borászok borainak értékesítését. A konferenciával egybekötött bornapok pedig nagyszerű alkalmat nyújtanak arra, hogy a külhoni borászok új piaci területekkel ismerkedjenek, és Kárpát-medencei borászokkal találkozzanak.

A Kárpátok Bora Külhoni Magyar Borászati Adatbázis program első konferenciáját 2019. június 21-22-én Királyszálláson, a Nagy-Magyarország Parkban rendeztük. Nem véletlen, hogy a második találkozó a Partium fővárosában, Nagyváradon lesz, hiszen ez történelmi a régió, jelentős borászati hagyományokkal, borkultúrával és fejlesztési programokkal rendelkezik.

Tisztelettel kérjük, amennyiben programunk felkeltette érdeklődését, tisztelje meg jelenlétével eseményünket. Szeretettel meghívjuk a november 16-án, a nagyváradi vár területén, a Pékmúzeum melletti rendezvényteremben, 10,00 órakor kezdődő rendezvényünkre és a délután 17 órakor kezdődő Érmelléki borok bemutatójára és kóstolójára.

Május 28 és június 1. között tudunk egy olyan mozit, hogy valami csuda

Ebben az évben kivételesen a Tisza túloldalán, az újszegedi Délvidék Házban, a Közép fasor 1-3. szám alatt lesz a fesztivál főhadiszállása, mivel év elején elkezdődött a patinás Belvárosi Mozi felújítása. Idén tehát, 2019.05.28.-06.01. között, kiköltözik a fesztivál a belvárosból.

Szeged zöld övezetében találtak megfelelő méretű, 220 főt befogadó, lépcsőzetes nézőterű vetítőtermet, ami nem csak a mozi átmeneti működését biztosítja, de a fesztivál helyszíneként is kellemes környezetet nyújt.  Szerencsére, a régi mozit sem kell teljesen elfelejtenünk, az egyik, izolált kamaraterem folyamatosan működik, s a filmfesztivál alatt itt is érdekes programok várják az érdeklődőket.

Délvidék Ház/ Fesztiváli programok

Május 28. kedd 17:00 ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ

ROSSZ VERSEK / Versenyprogram, nagyjátékfilm

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/?jegyfoglalas&id=12769"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/?jegyfoglalas&id=12769"id=12769

Május 28. kedd 20:00

LÁNY / Versenyprogram, nagyjátékfilm

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12770"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12770"id=12770

Május 29. szerda 9:00

Aprófeszt

Mesefilm válogatás csoportoknak

Május 29. szerda 10:00

A fény mesterei: LIVING THE LITHE - ROBY MÜLLER

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12785"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12785"id=12785

Május 29. szerda 11:30

Kerekasztal

Beszélgetés a Living the Light - Robby Müller c. film kapcsán Kende János, Szabó Gábor, Pohárnok Gergely, Steve Kovacs operatőrökkel

Május 29. szerda 14:00

Versenyprogram / Kisjátékfilmek / Ignorance is Bliss, Nuclear Shaddows, The Watchkeeping

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12786"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12786"id=12786

Május 29. szerda 15:15

Versenyprogram / Kisjátékfilmek / Ave Eva, Máscara de cordura, Dark Chamber, Ambi

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/?jegyfoglalas&id=12787"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/?jegyfoglalas&id=12787"id=12787

Május 29. szerda 16:15

Beszélgetés az előző két versenyfilm blokk alkotóival, moderátor: Sághy Miklós filmesztéta

Május 29. szerda 17:15

TEGNAP / Versenyprogram, nagyjátékfilm

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12788"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12788"id=12788

Május 29. szerda 19:15

Beszélgetés a Tegnap c. film alkotóival, moderátor: Sághy Miklós filmesztéta

Május 29. szerda 20:00

AS I FALL / Versenyprogram, nagyjátékfilm

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12789"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12789"id=12789

Május 29. szerda 21:40

Beszélgetés a film alkotóival, moderátor: Sághy Miklós filmesztéta

Május 30. csütörtök 9:30

Klasszikusok: A LONDONI FÉRFI

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12792"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12792"id=12792

Május 30. csütörtök 11:40

Workshop: „Ördögi kör egy városi texturában” Rajk László látványtervező előadása a film világáról.

Május 30. csütörtök 14:00

Versenyprogram / Kisjátékfilmek / Húsz, Balázs kamerája, Lerepül a Hülye Fejetek, Downfall

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12793"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12793"id=12793

Május 30. csütörtök 15:20

Versenyprogram / Kisjátékfilmek / Visite, Under the sun, Petit, Daughterland, Lauretta

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12794"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12794"id=12794

Május 30. csütörtök 16:30

Beszélgetés az előző két versenyblokk alkotóival, moderátor: Kolozsi László filmkritikus

Május 30. csütörtök 17:30

BLUE KIDS / Versenyprogram, nagyjátékfilm

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12795"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12795"id=12795

Május 30. csütörtök 18:50

Beszélgetés az alkotókkal, moderátor: Kolozsi László filmesztéta

Május 30. csütörtök 19:15

Versenyprogram / Kísérleti filmek / Csendélet, Iceberg Nations, Exhalación, Life of a Tree, Egy virág története, Hagyaték, Hívő [Egy perc tánc], Benned, Grindcabin

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12796"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12796"id=12796

Május 30. csütörtök 20:05

Beszélgetés az alkotókkal, moderátor: Kolozsi László filmesztéta

Május 30. csütörtök 21:00

CALIBRE / Versenyprogram / Nagyjátékfilm

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12797"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12797"id=12797

Május 30. csütörtök 22:40

Beszélgetés, az alkotókkal, moderátor: Kolozsi László író, filmesztéta

Május 31. péntek 10:00

Kerekasztal

Beszélgetés Kovács Istvánnal, a Diák-Oscar nyertes Ostrom c. film rendezőjével. moderátor: Vágvölgyi B. András filmesztéta

Május 31. péntek 11:00

Film-olvasás KÖNYVBEMUTATÓ

Szabó Gábor Filmeskönyv 2 és Muszatics Péter: Bécs, Budapest, Hollywood c. könyvek szerzőivel beszélget Kolozsi László filmesztéta

Május 31. péntek 14:00

Versenyprogram / Kisjátékfilmek / Sinking objects, Skolstartssorg, Héroes, Zombie Time

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12778"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12778"id=12778

Május 31. péntek 15:15

Versenyprogram / Kisjátékfilmek / Estigma, Wiki, Ley de vida

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12779"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12779"id=12779

Május 31. péntek 16:15

Beszélgetés az alkotókkal, moderátor: Sághy Miklós filmesztéta

Május 31. péntek 17:00

VOLT EGYSZER EGY SZÍRIA / Versenyprogram / Nagyjátékfilm

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12780"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12780"id=12780

Május 31. péntek 18:30

Beszélgetés az alkotókkal, moderátor: Sághy Miklós egyetemi oktató, filmesztéta, filmtörténész

Május 31. péntek 19:30

FACADES / Versenyprogram / Nagyjátékfilm

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12781"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12781"id=12781

Május 31. péntek 21:15

BÓNUSZ The Sound, a tavalyi fődíjas operatőr, Joe Cook filmje

The Sound, 16’ A tavalyi fődíjas operatőr, Joe Cook filmje

Június 1. szombat 10:00

Információs vetítés / TRANSINISTRA

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12799"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12799"id=12799

Június 1. szombat 12:00

Információs vetítés / KÖNNYŰ LECKÉK

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12800"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12800"id=12800

Június 1. szombat 14:00

GENEZIS / Versenyprogram / Nagyjátékfilm

Online foglalás, jegyvásárlás:

https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalasHYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12801"&HYPERLINK "https://belvarosimozi.hu/musor?jegyfoglalas&id=12801"id=12801

Június 1. szombat 18:00

Klasszikusok

A TANÚ - cenzúrázatlan változat

 

 

 

VERSENYFILMEK LISTÁJA

NAGYJÁTÉKFILMEK

Genezis 
Magyarország 
Director of Photography: Dobos Tamás
Director: Bogdán Árpád

Rossz versek / Bad Poems
Magyarország 
Director of Photography: Bálint Dániel, Becsey Kristóf 
Director: Reisz Gábor

Tegnap / Hier
Magyarország 
Director of Photography: Fillenz Ádám
Director: Kenyeres Bálint

Når jeg faller (As I Fall)
Norway
Director of Photography: Ivar Taim
Director: Magnus Meyer Arnesen

Insyriated
Belgium
Director of Photography: Virginie Surdej
Director: Philippe Van Leeuw

Calibre
UK
Director of Photography: Gy
őri Márk
Director: Matt Palmer

Blue Kids
Italy
Director of Photography: Sara Purgatorio AIC, AMC
Director: Andrea Tagliaferri

 

 

https://zsigmondvilmosfilmfest.com/

 

Facades
Belgium
Director of Photography: Anton Mertens
Director: Kaat Beel, Nathalie Basteyns

Girl
Belgium
Director of Photography: Frank van den Eeden
Director: Lukas Dhont

 

KÍSÉRLETI FILMEK 

Csendélet
Magyarország
Director of Photography: Klausz Péter
Director: Klausz Péter

Iceberg
Spain
Director of Photography: Fernando Martín Borlán
Director: Fernando Martín Borlán

Exhalación
Spain
Director of Photography: Miguel Ángel Viñas
Director: Alberto Díaz López

Life of a Tree
Romania
Director of Photography: Silvia Amancei, Bogdan Armanu
Director:  Silvia Amancei, Bogdan Armanu

Egy virág története
Magyarország
Director of Photography: Megulesz Tícia
Director: Megulesz Tícia

Hagyaték
Magyarország
Director of Photography: Füzesi Tamás
Director: Füzesi Tamás

Hívő [Egy perc tánc]
Magyarország
Director of Photography: Bognár Gerg
ő
Director: Bognár Gergő

Benned
Magyarország
Director of Photography: Kerhut Bálint
Director: Kerhut Bálint

Grindcabin
Magyarország
Director of Photography: Körtési András
Director: Körtési András

 

KISJÁTÉKFILMEK  

Ignorance is Bliss
Netherlands
Director of Photography: Herman van den Bosch
Director: Muck van Empel

Sinking objects
Croatia
Director of Photography: Dubravka Kurobasa
Director: Filip Peruzovi
ć

Ave Eva
Greece
Director of Photography: Beata Rakoczy
Director: Oliwia Twardowska

Daughterland
Italy
Director of Photography: Edoardo Lio
Director: Andrea Di Paola

Húsz
Magyarország
Director of Photography: Vincze Alina
Director: Korom Anna

Lauretta
Magyarország
Director of Photography: Bálint Dániel
Director: Brauner Máté

Balázs kamerája
Magyarország
Director of Photography: Bolla Kolos
Director: Bolla Kolos

Lerepül a Hülye Fejetek 
Magyarország
Director of Photography: Kiss Marcell
Director: Vizkeleti Dániel

Downfall
Iran
Director of Photography: Mehdi Eilbeygi
Director: Majid Khorasani, Ali Bayat

Nuclear Shadows
Poland
Director of Photography: Max Bugajak
Director: Marek Leszczewski

Ambi
Macedonia
Director of Photography: Vladimir Samoilovski
Director: Marija Apcevska

The Watchkeeping (Budėjimas)
Lithuania
Director of Photography: Simonas Glinskis
Director: Karolis Kaupinis

Visite
Netherlands
Director of Photography: Lukas de Kort
Director: Stijn Bouma

Under the sun
México
Director of Photography: Andrea Santiago
Director: Eduardo Esquivel

Dark Chamber
Sweden, Hungary
Director of Photography: Palos Gergely
Director: Banovits Otto

Skolstartssorg
Sweden
Director of Photography: Erik Molberg Hansen
Director: Maria Eriksson-Hecht

Héroes
Spain
Director of Photography: Álvaro Fernández
Director: Pablo Manchado Cascón, Santiago Cardelús Ruiz-Alberdi

Estigma
Spain
Director of Photography: Jacobo Herrero
Director: David Velduque

 

 

Zombie Time
Spain
Director of Photography: Alfonso Fulgencio
Director: Alfonso Fulgencio

Wiki
Poland
Director of Photography: Mats Helgesson
Director: Veronica Andersson

Petit
Spain
Director of Photography: Joan Martínez
Director: Asier Ramos

Máscara de Cordura
Spain
Director of Photography: Isma Issa
Director: Fran Casanova

Ley de Vida
Spain
Director of Photography: Néstor Ruiz
Director: Dani Zarandieta

A Szegedi Művészfölde alkotócsoport kiállítással emlékezett Bicskey Lukácsra.

Kedves alkotók, kedves vendégek!

Tárlatmegnyitóm gondolatköreit a „MŰVÉSZFÖLDE  –  alkotás  –  OK” szófejtései köré fonom.
Művészfölde: Szegeden, a Sándor utca 53. szám alatti több mint száz éves házban 10 éve működik a Művészfölde, mint Első Magyar Összművészeti Alkotótér, alapítójának, fenntartójának és működtetőjének, Jéga Szabó László Tamásnak köszönhetően.  Édesapja, Jéga Szabó Ferenc zenész támogatásával a legkisebb fiú, László 2010-től újította fel saját kezűleg a családi házat. A ma már Szegeden egyedüli fakazettás timpanonú ház (melyet Schmidt Andrea a Délmagyartól néhány éve be is fotózott), tehát e régi ház falai nemcsak apa és fia keze nyomát őrzi minden szegletében, hanem ahogy az édesapa szaxofonjának rezgéseit, úgy az itt élt több generáció emléknyomait is. Talán ezért is bír egy különleges aurával ez a hely, ahogy azt már az első alkotótáborban, 2012-ben Szentendréről érkező fiatal képzőművészek szóvá is tették, többek közt Verebélyi Diána és Városi Gabriella. Azóta számos vendég-alkotó ingyenesen örülhetett a Művészfölde vendégszobái egyszerű kényelmének, a rendelkezésükre, szabad felhasználásukra bocsátott számtalan alapanyagnak, az esti, zenés tábortüzeknek, bográcsos finomságoknak és a jó beszélgetéseknek, ahogy más kedves barát és ismerős is, mint például Hules Endre filmrendező és forgatókönyvíró az USÁ-ból, vagy Delhusa Gjon énekes, aki videoklipet forgatott itt is vagy éppen Zelei Tibor, a kerékpáros világjáró békenagykövet, aki éppen Párizsba indult és vitte kiállításra a festmény-Béke-üzenetünket. Az éppen csak betérő látogatót is számos meglepetés érheti, mint például beleülhet egy igazinak tűnő királyi fatrónusba, ahogy többek között a nagyváradi egyetem művészeti intézet  vezetőjét, Dr. Balázs Zoltánt, vagy éppen színházi jelmezek közül válogathat, netán bemenve a műhelybe, szembesülhet a satupaddal, ezernyi szerszámmal és tízezernyi alkatrésszel vagy egy hatalmas kitömött papagájjal, a kert végén pedig egy pávával. Vagy éppen végigvezetik a szintén Művészföldén kialakított Jégaléria kiállítóterébe. Jéga Szabó László itt látható alkotásaira, a kiállítások tévés és filmfelvételeire, az alkotótársakra és az itt létrehozott Bicskey Lukács színpadra hívja fel a figyelmet az „Új kor – új kód” c. domborműve, melynek QR-kódja honlapjára, a jegaleria.com-ra vezet át.

A Művészfölde maga is egy alkotás, egy installáció, Jéga Szabó László alkotói szándéka szerint - megnyitómban most rátérve a tárlat címének második szavára. Egy kiemelt időintervallum a múltból, másrészről a jelenben egy olyan élettér, mely egyszerre nyújthatja a munka, az alkotás, a szórakozás és egyben a meditáció helyét, harmadrészt egy folytonosan formálódó installáció, egy olyan alkotás, mely magában hordoz számos különös kapcsolat megteremtésének (Jégartmaster részéről) és azok megláttatásának a lehetőségét is. Ezeket a néhol meglepő összefüggéseket fedezheti fel a Művészföldére látogató, ahogy ez számos esetben megtörtént és egyben itt és most is láthatjuk Dr. Szerdahelyi Péter fotóin. Láthatjuk, hogy a műalkotás és a valóság határai miképpen válnak elmosódottakká, miképpen válnak fotóin a (Jéga Szabó László által véletlenül vagy tudatosan) egymásmellé helyezett tárgyak - színeik, formáik és fényhatásaik révén - kompozícióvá; a múlt nyomainak egyvelege a jelen lenyomataivá. E fotókon, akárcsak a Művészföldén, a valóság, a realitás hétköznapisága és magától értetődősége megbomlik, és átadja helyét a meghökkentő kapcsolódások, a korrespondenciák révén a valóságdarabok új értelmezésének, melyek során olyan jelenségeket vonatkoztathatunk egymásra, melyek között a racionális vagy hétköznapi szemléletmód szerint semmiféle kapcsolat sem lehetséges. Nemcsak asszociációs merészséggel, hanem képi metaforáikkal is bírnak, mint például az egyik Szerdahelyi fotó, a „Művészföldi stáció” című, mely a porladozó, keresztet vivő Krisztus domborművet és a Jéga Szabó László által eléje helyezett ember-szobor-drót-vázat ábrázolva többfajta értelmezést generálhat a szemlélőben.

Egy alkotás inspirál is, ahogy a Művészfölde, mint installáció, mint folyamatosan formálódó „alkotás”, így OK-kal lehet további alkotások generálója is. Most elérkeztem a tárlat címének harmadik szavához. Számos vendég-alkotó számára nyújtotta ezt az inspirációt, jobbára Jéga Szabó László személyén keresztül. Az ő dinamikusságát örökítette meg Dusha Béla fotóján, mely a Szegedi alkotók 7. számú sorozatában jelent meg, a Szeged folyóirat 2015. júliusi számában, mint autodidakta szobrászművészről (a tárlóban látható). Ennek az inspirációs közegnek volt aktív résztvevője Kothencz József is, írásainak gyűjteményét a tárlóban láthatjuk. Juhász Ferenc „Hippik a Művészföldén” c. festményét a Baliból érkező alkotó-társ, Szűk Norbert inspirálta, megörökítve a hippi-autó közös festésének egy vidám mozzanatát, ugyanabban a stílusban. Jéga Szabó László humorát a Művészföldén elhelyezett feliratok is szemléltetik, pl. „idegeseknek belépni tilos”, „fejmosást vállalok”, „itt nem zavar senki sem”. Távolról jött emberek találkozóhelye ez a ház. Például 2013-ban a Művészfölde vendége volt a Minneapolisból érkező Anthony Paul Marchetti, Fullbrite ösztöndíjas magyar származású fotóművész, aki 3 év múlva visszatérve édesanyjával, a pályamunkájával, fotóalbumával ajándékozta meg a vendéglátókat, mely itt látható és a szegedi születésű Nagymamájának 2. világháború alatti kivándorlásának útvonalát dokumentálja 70 év távlatából. Guy Gehin francia szobrász és festőművész felesége Theresa Gehin is több alkalommal vendégeskedett itt, „Időkerék” c. alkotásával köszönve meg vendéglátásunk valamint helyet biztosított  Jéga Szabó László „Homo Panis” című kollázsának és dr. Máté Zsuzsanna (művészetfilozófus) itt is látható a „Titok” című olajfestményének (rajta a Művészfölde autentikus fügefalevelének mimetikus ábrázolásával), mégpedig a franciaországi  2015-ben rendezett Expo d’Art című kiállításon. Szűk Róbert Indonéziából balis hangulatot hozott, Lengyel Jenő Franciaországból pedig egy absztrakciót. Szabó Erzsébet Szegedről a legújabb kerámiákkal van jelen. Ahogy Szabó Tibor, Jéga Szabó László és Máté Zsuzsanna tagja a – Hegedűs Tünde vezetésével működő – Nivó Világgalériának, úgy Kovács Anikó is, akinek három  festményét is láthatjuk itt. Xia Gao Sanghajból érkezett, a Dallasban élő és itthon alkotótáborokat és kiállításokat szervező Széchy Bea képzőművésszel, akik többek között Jégartmester sajátos domborműves technikáját is kipróbálhatták, és a Gondolatok a könyvtárban 2014-es Széchy Bea által szervezett csoportos kiállításon a Művészföldén készült alkotásukat állították ki, Jégartmester művével és Máté Zsuzsanna itt is látható „Gutenberg – galaxis 650” c. képével együtt. A tárlaton láthatjuk még a Kettős fantázia sorozatban Lászlóval közösen kiállító Szabó Tibor filozófusprofesszor grafikáit és Bezerédy Melinda rajzát, aki Németországból jött.

A Művészfölde vendég-alkotóival is létrehozott Kettős Fantázia kiállítás-sorozatban Jéga Szabó László „Az ember komédiája”, az „Éva almája” és a „Kreativitás” installációival már találkozhattunk, ez utóbbi a 2015-ös MMA Nemzeti Szalon (országos) katalógusában is helyet kapott. De nemcsak ezért kiemelkedő ez a „AH –AHA– HAHA” feliratú alkotás, hanem azért is, mert a kreatív ember egyfajta ars poeticájának is tekinthető, aki egyaránt lehet vidám, mint a Bohóc, vagy éppen Bölcs, mint a tudós, a felfedező, a filozófus valamint Művész (Arthur Koestler koncepciója nyomán). Összességében a teremtő, az alkotó ember, akinek elsőbbséget kéne adni és akiknek abszolút elsőbbséget ad a Művészfölde. Jéga Szabó László „Az ember komédiája” c. szobor-installációja a bibliai első emberpár történetének demitologizálására épít, az első emberpár, a vörös földből vétetett meztelen Ádám és Éva (terrakotta szoborpárosának) paradicsomon kívüli életképét jeleníti meg, a madáchi Tragédiát ’továbbgondolva’, mint egy lehetséges 16. szín egy jelenetét.  Az alkotó a korunkban meglévő ördögi csábításra utalva köti össze a mát a régmúlttal, a bibliai történetet a Tragédia utolsó színének gondolatiságával, az ördögi kísértés és az ember eltévelyedésének folytonosságát jelezve számunkra. E ’továbbgondolás’ Oswald Spengler ma igen aktuális jóslatára is utal. A spengleri kultúra elmélet szerint a (Karolingoktól kezdődő) ‘fausti’ európai kultúrában a XIX. század közepétől lassan és biztosan bekövetkezik a megtorpanás és hanyatlás, mégpedig az európai kultúrát létrehozó keresztény hit fokozatos elvesztése, az eredetiséget hordozó belső alkotóerők elapadása a filozófia, a művészetek és a tudományok területén, és – a mindezt látszólagosan ellensúlyozó – elképesztő fejlődés a tudományos technika és a pénz diktatúrájára épülő ’jólét’ világában, hogy végül a mindentudásra törekvő európai ‘fausti ember’ – a spengleri jóslat szerint – a gép, a technika és a pénz rabszolgájává, valahai önmaga karikatúrájává válik. E madáchi-spengleri jóslatba foglalt vízió mai realizálódására figyelmezteti a befogadót Jéga Szabó László Az ember komédiája című szobor-installációja, ahogy az Éva almája pedig a tudás, a számítástechnikai tudás ördögi karakterére is figyelmeztet.

A Művészfölde – nemcsak egy folytonosan változó alkotás, hanem alkotások létrehozásának OKa, helye, olyan inspiráló közeg, ahol például Kárász Zénó színművész éveken át jónéhány sikeres szerepét megtanulhatta. És itt kell utalnom, most már átvezetésképpen a színpad elnevezésnek kérdésére. Bicskey Lukács színész és barátja Jégartmester - mely Hules Endre rendező hajdani segédszínész képzése óta szövődött - együtt tervezték és Agárdi Gáborról, a  szintén szegedi színészről szerették volna elnevezni a Művészfölde színpadát. Azonban a sors közbeszólt,  a 2015-ben meghalt színésztárs és jóbarát emlékét őrizve a Bicskey Lukács színpad azóta már több produkciónak adott helyett, például az ott létrehozott Bánvölgyi Tamás előadásának, és melyet Hules Endre is láthatott, szakmai tanácsait megosztva a fiatal színészekkel. Helyet adott több éve Bicskei Zsófia és Mira valamint Pethő Kincső emlékműsorainak, melynek ez évi műsorát hamarosan most itt láthatjuk. Ám addig is, beszélgessenek az itt kiállított alkotókkal, és ezennel megnyitom a tárlatot.

Megnyitotta:
Dr. habil. Máté Zsuzsanna művészetfilozófus
SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék

2019. 05. 11.

„MŰVÉSZFÖLDE  –  alkotás  –  OK” című csoportos tárlat kiállító alkotói: 

Barwanietz Bezerédy Melinda – Németország
Buruzs Csaba – Szeged
Dusha Béla – Szeged
Guy Gehin – Franciaország
Hangay Szabó László – Szolnok
Jéga Szabó László Tamás – ’Jégartmaster’, a szegedi Művészfölde fenntartója és vezetője
Juhász Ferenc – Szeged
Kovács Anikó – Szeged
Kothencz József – Szeged
Lengyel Jenő – Franciaország
Marchetti, Anthony Paul – USA
Dr. Máté Zsuzsanna – Szeged
Szabó Erzsébet – Szeged
Dr. Szabó Tibor – Szeged
Dr. Szerdahelyi Péter – Szeged
Szük Norbert – Indonézia

A tárlat megtekinthető:
2019. május 11. és május 17. között a Délvidék Ház Aulájában.

Mozi Kérdőív

POULENC: A KÁRMELITÁK - MET Live in HD 2018-19

Operaközvetítés francia nyelven, angol és magyar felirattal
189 perc
2019. május 11. szombat 18 óra Délvidék Ház Herczeg Ferenc terem

szereplők:
Isabel Leonard
Adrianne Pieczonka
Erin Morley
Karen Cargill
zene:
Francis Poulenc
Vezényel: Yannick Nézet-Séguin
rendező:
John Dexter
Eredeti cím: Francis Poulenc: Dialogues des Carmélites
Poulenc 1957-ben bemutatott operája (eredeti címén: A kármeliták párbeszédei) a legutóbbi időkig szinte ismeretlen volt Magyarországon, mígnem az Operaház közelmúltbeli bemutatója ráirányította a figyelmet Blanche de La Force tragédiájára és a zárda titokzatos belső életét Puccini Angelica nővéréhez hasonló érzékenységgel feldolgozó darabra. John Dexter rendezése a darab 1977-es Metropolitan-beli bemutatójához kötődik, azóta több-kevesebb rendszerességgel színre kerül – legutóbb 2013-ban láthatták a New York-iak. A mostani újrajátszás különlegességét a dirigens, a francia repertoárban különösen járatos Yannick Nézet-Séguin főzeneigazgató mellett a szereposztás adja.

Bosszúállók - Végjáték, Premier előtti vetítés a Délvidék Ház Herczeg Ferenc termében

Eredeti cím: Avengers: Endgame
 
Magyarul beszélő fantasztikus akciófilm
181 perc 2019
 
Főszereplők:
Robert Downey Jr.
Chris Evans
Mark Ruffalo
Chris Hemsworth
Scarlett Johansson
Jeremy Renner
Zene:
Alan Silvestri
Dorina Markoff-McNulty
Victor Pesavento
Forgatókönyv:
Christopher Markus
Stephen McFeely
Rendező:
Joe Russo
Anthony Russo

Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.

A vetítések időpontjait keresd a Belvárosi mozi honlapján:
https://belvarosimozi.hu/?view_program&id=93087

Magyar Tavasz a Délvidék Házban

A napokban beköszöntő kellemes időjárást már a természet is megérezte. Növények zöldülése és virágzása jelzi, hogy hozzánk is megérkezett a tavasz.

Gyönyörű virágba borult fák üdvözlik az épület előtt a hozzánk látogatókat. A virágok friss illata várja a Délvidék Ház látogatóit, akik a házon belül találnak étezési lehetőséget, és kikapcsolódás gyanánt beülhetnek a Belvárosi mozi által vetített számos film egyikére.

MONET ÉS VIZILILIOMAI

MONET ÉS VIZILILIOMAI, A művészet templomai sorozatban (Délvidék Ház)
Herczeg Ferenc terem Újszeged, Közép fasor 1-3.
2019. március 31 vasárnap 15.30 órakor

Eredeti cím: Water Lilies of Monet - The magic of water and light
Feliratos olasz ismeretterjesztő film (90 perc, 2019 )

szereplők:
Elisa Lasowski
Ross King
rendező:
Giovanni Troilo

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja az impresszionizmus géniuszának világába nyújt betekintést, Ross King Dühödt ámulat - Claude Monet és a Vízililiomok című bestsellere nyomán. Az író - aki szakértőként is megszólal a filmben - ebben a könyvében levelek és visszaemlékezések alapján mutatja be a legendás festő portréját, és meséli el legemlékezetesebb művészi vállalkozásának történetét. A háború sújtotta Franciaországban Monet alapjaiban változtatta meg a művészet világát, miután világossá vált számára, hogy alkotásai jelenthetik országa számára a béke, a remény és az ellenállás szimbólumait a vérrel áztatott valóságban. A film bemutatja azt a megszállottságot, ahogyan a hetvenes éveiben járó, családi tragédiákkal és látásának megromlásával sújtott és az alkotással már-már felhagyó festőzseni létrehozta a csodát, a fények és a víz iránti csillapíthatatlan rajongását vászonra álmodva. Megismerhetjük azokat a csodálatos tájakat, ahol alkotott és amelyekből ihletett merített, és kiemelt szerepet kap a filmben Monet Giverny-ben lévő kertje, amelyet ma is az ő eredeti elképzeléseinek megfelelően gondoznak. A másfél órás alkotás különleges archív felvételeket is felvonultat, valamint ízelítőt nyújt a párizsi Orangerie Museum, a Marmottan Museum, az Orsay Museum és a Giverny Museum páratlan gyűjteményéből is.

A giverny-i kert
Az ihletet az impresszionista francia festő a színes tavirózsáktól kapta, amelyeket ma is százával termesztenek egy délnyugat-franciaországi kertészetben. Bár az 1889-es párizsi világkiállításon minden szem a Gustave Eiffel építette különös fémtoronyra irányult, a virágok szerelmese, Claude Monet viszont a Trocadéro medencéit bámulta. Teljesen szokatlan virágok vonták magukra a figyelmét: sárga, rózsaszín, piros tavirózsák, más néven vízililiomok.

"Elfeledkeztünk arról, hogy a 19. század végéig az egyetlen, Európában honos vízililiom, a Nymphaea alba, fehér volt. Kizárólag itt, a Latour-Marliac kertészetben keresztezett trópusi fajtáknak köszönhetően jelentek meg az európai éghajlatnak ellenálló színestavirózsák" - magyarázta Robert Sheldon, a Lot-et-Garonne megyei Le Temple-sur-Lot-ban lévő kertészet tulajdonosa. A felfedezés Joseph Bory Latour-Marliac-nak (1830-1911), egy tehetős helyi család kertészkedni szerető leszármazottjának köszönhető. Miután mintegy tíz éven át kísérletezett a falusi fehér vízililiom és a gyűjtőktől vásárolt trópusi színes tündérrózsák keresztezésével, végre valóra válthatta álmát. "1870 és 1880 között 19 változatot hozott létre. Valamennyit bemutatta az 1889-es világkiállításon, ahol első díjat kapott kategóriájában" - mesélte Robert Sheldon, aki szerint feltételezik, hogy Monet ekkor fedezte fel a színes vízililiomokat. "Ekkor még nem volt meg a vízikertje (a normandiai) Givernyben. Mihelyst megépítette, megrendelést küldött Latour-Marliac-nak. A kertészet levéltárában megvannak a Claude Monet-nak küldött számlák" - mondta Robert Sheldon, hozzátéve, hogy abban az időben a festőnek az elsők között volt vízikertje.

A giverny-i kert jól ismert: az impresszionista festő több mint 30 éven át merített belőle ihletet, egészen 1926-ban bekövetkezett haláláig. Ebből az ihletből született meg a közel 300 képet magába foglaló világhírű Vízililiomok sorozat, amelyből nyolc hatalmas festményt a párizsi Orangerie múzeumban őriznek 1927 óta.

A Franciaországban letelepedett marketingtanár 15 éve vette meg a kertészetet egy brit házaspártól, amely 1991-ben szerezte meg azt a Latour-Marliac családtól. Évente több mint 15 ezer látogató sétál a 2 hektáros területen, amely 300-féle vízililiomával elnyerte a különleges francia növénygyűjteményeket számon tartó francia CCVS szervezet "nemzeti gyűjtemény" címét.

Élő operaközvetítés: WAGNER: A WALKÜR - Délvidék Ház, 2019.03.30.

DÉLVIDÉK HÁZ
Herczeg Ferenc terem Újszeged, Közép fasor 1-3.
2019. március 30 szombat 17.00 óra

Eredeti cím: Richard Wagner: Die Walküre
Operaközvetítés német nyelven, angol és magyar felirattal
295 perc
szereplők:
Christine Goerke
Eva-Maria Westbroek
Stuart Skelton
Jamie Barton
Greer Grimsley
Günther Groissböck
zene:
Richard Wagner
Vezényel: Philippe Jordan
rendező:
Robert Lepage

Aki egyszer belekóstolt Wagner muzsikájának világába, az többet sosem szabadul tőle - tartják a wagneriánusok. S aki egyszer megismerte Robert Lepage rendezésének székhez szögező vizuális orgiáját, az sem szabadulhat többé – ezt már mi tehetjük hozzá, akik néhány évvel ezelőtt egyik ámulatból a másikba esve néztük végig a teljes Nibelung gyűrűje közvetítéssorozatát. A Metropolitan most a közönség óhajának engedve tűzi újra műsorra a ciklus legnépszerűbb darabját, az önállóan is gyakran játszott Walkürt.

Librettó
Siegmund fáradtan keres menedéket, mint később kiderül saját húga és annak férje házában. A férjet éppen ellene hívták bosszúra, de a vendégjogot tiszteletben tartva éjszakai szállást ad neki. Beleszeret saját húgába, aki elárulja, hogy a fa törzsében lévő karddal fog győzni. Siegmund megszerzi a kardot és elszökik húgával. Wotan először segíteni akarja, aztán ellene fordul. Wotan lánya, Brünhilde, az egyik walkür azonban megszánja a hűséges szerelmest és apja parancsa ellenére segít neki. Apja szörnyű haragra gerjed, a párviadalban elpusztul Siegmund és a volt férj is. Siegmund húga közös gyermekükkel elmenekül, Brünhildét apja megfosztja isteni kiváltságaitól, és álmot bocsát rá, melyet csak szerelmese törhet meg. Brünhilde kérésére ágyát tűzfallal és fegyverekkel veszi körül, hogy csak igazi hős merjen próbálkozni.

A Tisza-parti Általános Iskola Március 15.-ei programja a Délvidék Házban

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából Szegeden hagyományos események keretében emlékeztek meg a hazáért harcoló ifjakra.

Petőfi Sándor és Batthyány Lajos szobrát és a szőregi csata emlékére állított oszlopot és a Kossuth szobrot megkoszorúzták e napon. A Klauzál téren beszédek hangzottak el hőseinkről és ezt követően a Szécheny téren, a Városháza előtt megtörtént az országzászló ünnepélyes felvonása.

A Délvidék Ház falai között 2019. március 15.-ei napon a Tisza-parti Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói egy kicsit kilépve a megszokás és hagyományosság keretei közül egy rendhagyó ünnepség keretében emlékeztek meg a márciusi ifjakról. A diákok egy sokatmondó előadás keretében mondtak el beszédeket, verseket, és vetítettek filmet, és mindezt a hősök tiszteletére.

A Belvárosi mozi tájékoztatója a Délvidék Ház mozilátogatóinak

Kedves Vendégeink!

A mozi felújítási munkálatai miatt sajnos átmenetileg a Csőke József termet is be kell zárnunk. Február 19. és március 20. között kizárólag Újszegeden, a Délvidék Házban vetítünk a honlapunkon szereplő program szerint.
A Csőke József terembe meghirdetett előadásokra előre megvásárolt jegyeket a Délvidék Házban visszaváltjuk, vagy becseréljük.

A pénztár keddenként 13 órakor, a többi napon 15 órakor nyit és az utolsó előadás kezdetét követő 10 perc elteltével zár.

Elérhetőségünk: 20/2771688

Jövő heti filmajánlónk: A királynő kutyája

Fülöp herceg egy nap egy aprócska corgi kölyökkel ajándékozta meg a kutyák iránti rajongásáról is híres II. Erzsébetet. Ezzel a palota álmos csendje egy csapásra szertefoszlott. Az imádnivaló és bájos kiskutya ugyanis minden létező szabályt megszeg, minden turpisságot elkövet, és ahol csak lehet, bajt kever. De Rexre mégsem tud haragudni senki. Egy nap hirtelen vége szakad a luxuséletnek, amikor Rex véletlenül az utcára kerül, és kénytelen szembenézni egy átlagos kutya sorsával és megpróbáltatásaival. Ám szerencsére minden jól alakul, és a sok kaland csak hozzásegíti ahhoz, hogy megismerje önmagát. II. Erzsébet talán a leghíresebb olyan uralkodó, aki rajong a corgikért. Ez a családi animációs film pedig ennek a bájos szeretetnek próbál meg emléket állítani.

Márciusi moziműsor

Kedves Mozilátogatók!
Várjuk Önöket szeretettel a következő két hét filmjeivel és a Büfé kínálatával!

Megrendelhető a Trianon Múzeum Heten egy ellen című 2019-es történelmi falinaptára

Partnerünk a Trianon Múzeum az idén is megjelentette a tartalmas és kiváló minőségű falinaptárát. A 2019-es naptár a HETEN EGY ELLEN - Magyarország megszállása és hadüzenet nélküli háború a magyar polgári lakosság ellen címet viseli.

A megrendelhető naptár ára 2500 Ft

Megrendeléseiket az alábbi telefonszámon, illetve e-mail címen várjuk!

Telefonszám: 06 70 621 3851
E-mail cím: rendezvenyszervezes@delvidekhaz.hu
A fali naptárak beszerezhetőek: Délvidék Ház 6726 Szeged, Közép fasor 1-3.