6726 Szeged, Közép fasor 1-3. E-mail: titkarsag@delvidekhaz.hu
+36 62 592 800

Hit és magyarság – Szeleczky Zita élete és művészete

szeleczky1„Én úgy érzem, hogy az Isten mindnyájunkat - akik itt vagyunk, és szabadon élünk – valami céllal rendelt ide. Mindenki, a tudása és tehetsége szerint kell, hogy szolgálja a magyar ügyet. Én tengereken, világrészeken át magammal hoztam a mi magyar költőink lelkét...a nevetést a sírást, az önmarcangolást és megbékélést, a jaj-szót, a bekövetkezett sötét jövőnek előre vetett árnyékát, mely mögül a napfény - a reménység igyekszik előretörni... Majd jövök mint bujdosó igric, szeretném bejárni az egész világot, hogy egy-egy estére hazavigyem magyar testvéreimet egy országba, mely valaha boldog valóság volt mindannyiunk számára - ma pedig fájó... elérhetetlen álom...” Így vall az 1945-ben külföldre kényszerített, s az emigráns magyar színjátszás terén páratlan missziót folytató gyönyörű színésznő, Szeleczky Zita.

Az emigrációba kényszerítve is töretlen magyarságmentő munkát végző, gyönyörű színésznő, Szeleczky Zita életét és művészetét dolgozza fel vallomások és dokumentumok segítségével a Délvidék Ház új kiadványa.

Jávor Zoltán szerző, a kommunisták által külföldi emigrációba kényszerített, kiváló magyar színésznő szellemi hagyatékának gondozója. A könyv létrejöttének oka elsősorban érzelmi: a szerző a rendszerváltozás után, az élete alkonyán szülőföldjére hazatérő művésznő keresztfia, s e minőségében a Szeleczky Zitáról szóló életrajzi kötet írója.

A könyvben a színésznő életének első szakaszából, másrészt az emigrációban töltött – itthon teljesen ismeretlen – anyagaiból bőséges a válogatás. A kötetet több mint kétszáz fénykép teszi szinte teljessé, a kötethez mellékelt Cd-lemezen pedig a művésznő felvételei hallhatók.

A szerző célja Szeleczky Zita szellemi és művészi hagyatékának megismertetése, minél szélesebb körben. Hiteles képet ad Szeleczky Zitáról eredeti dokumentumok és az ő saját visszaemlékezései alapján. Az eddig csak részleteiben vagy egyáltalán nem ismert adatokat feltárva az olvasók megismerhetik a művész életének rejtett oldalait, személyes közlései, emlékei közkinccsé tételével. Bár Szeleczky nem vezetett naplót, de emlékeit hangkazettákra rögzítette, ezek és egyéb dokumentumok felhasználásával készült a könyv.

Szeleczky hitének, magyarságának és művészetének kiteljesedését ismerheti meg az olvasó, s közben betekintést nyerhet az elmúlt század derekának hazai művészetébe – és az emigrációban élő magyarok gondolkodásába és életébe.

Emléket állít azoknak a honfitársainknak is, akik az emigrációban töretlenül megőrizték magyar voltukat, idegen körülmények között ápolták a magyar hagyományokat, őrizték gyönyörű nyelvünket, szokásainkat azzal a közösséget összefogó erővel, hogy ezt a következő generációknak is átadhassák.

Szeleczky Zitát, ki töretlen hittel szolgálta nemzetét idehaza és külföldön, a világot jelentő deszkákon, és azon kívül, nemcsak saját korának legkiválóbb művészei, hanem ma már a szakértők is a század egyik legkiemelkedőbb művészének tartják, akinek páratlan életműve megérdemli, hogy az utókor végre saját nagyságában ismerje meg.

A reprodukciókkal gazdagon illusztrált, színes fotómelléklettel és a színésznő munkásságát bemutató felvételeket tartalmazó Cd-lemezzel ellátott kötet ára 3 900 Ft, megvásárolható személyesen a kiadónál, vagy megrendelhető a kiadó email címén.

Kiadó elérhetőségei:

Délvidék Ház Közhasznú Nonprofit Kft.

6726 Szeged, Közép fasor 1-3.

Telefon: +36(62)592-800, Telefax: +36(62)592-808

Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A könyv bemutatójáról

Top of Page