6726 Szeged, Közép fasor 1-3. E-mail: titkarsag@delvidekhaz.hu
+36 62 592 800

Sign in to ZT Ence

dhaz k

Bemutatkozás

A Magyar Házak a szerbiai, romániai (bánsági), szlovéniai és horvátországi magyar közösségek fizikai közelségében új platformokat kínál fel a döntően már szórványban élő magyar nemzetiségnek és a magyar-magyar, magyar-román, magyar-szerb, magyar-szlovén és magyar-horvát nemzetpolitikai kapcsolatoknak és intézményeknek.

A Magyar Házak tevékenységi területe a jelenlegi Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) eurorégió szerbiai és romániai területe, vagyis a szerbiai Vajdaság, a romániai Arad, Temes, Krassó-Szörény és Hunyad megyék, valamint Horvátország, Dalmácia, Szlovénia, mindazon területek ahol a tágan értelmezett magyar kultúrának és közösségi jelenlétnek az utóbbi évszázadokban feladatai, emlékei, érdekei és lehetőségei jöttek létre és maradtak fenn napjainkig.

Apró Attila a magyar labdarúgó-válogatott EB-pótselejtezős sikeréről

maxresdefaultA magyar labdarúgó-válogatott 30 év és 14 sikertelenül megvívott selejtezősorozat után harcolta ki, hogy ott lehet a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságon.

 

A nemzeti együttes ugyanúgy harmadik helyen zárta a kvalifikációs sorozatot, mint az előző Eb- és vb-selejtezőt, csakhogy ezúttal ez nem kiesést jelentett, hanem pótselejtezőt, mivel 16-ról 24 csapatosra emelték a kontinenstorna létszámát. Bernd Storck csapata az úgynevezett play-offban a norvégokat kettős győzelemmel múlta felül és jutott ki az Eb-re. A magyarok az elmúlt 14 selejtezősorozatban nem jártak sikerrel, az 1986-os vb-szereplés után hét-hét Eb-ről és vb-ről maradtak le. Legtöbbször – szám szerint nyolcszor – csak negyedik helyen végzett a csoportjában a csapat.
A történelminek mondható sikerről Apró Attila, a délvidéki labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a következőképpen nyilatkozott a Magyar Szónak:
– Az egész selejtezősorozatot teljes mértékben szurkolói hozzáállással követtem végig, nem pedig szakmai szemmel. Ezért nagyon boldog vagyok. Magyarország erőfeszítéseit megjutalmazták az égiek. Mérkőzéstaktikailag logikusan folytatódott a Dárdai Pál által elindított tendencia, azaz a papíron gyengébb csapat próbált masszívan, hiba nélkül védekezni, és ezt fókuszáltan meg is valósították a játékosok. Ami nagyon tetszett, hogy Dárdai óta nincsenek bizonytalan arcok, hiszen mindenki tudja a feladatát, és végig arra koncentrál, még ha az a feladatkör most még igen egyszerű is. Alapként ez már nagy előrelépés volt, aztán Storck hozzátette a külsős objektivitását, és azzal növelte a lehetőségeket, hogy nem korlátozódott a keretet illetően azokra a játékosokra, akik szinte megszokásból voltak válogatottak. Megfelelő karaktereket keresett az adott feladatkörökhöz, akik esetleg jobb statisztikával képesek megoldani a posztfeladatokat, mint az addig favorizált játékos. Ehhez társult még egy tudatos koncepció, forgatókönyv a meccsekhez, amit következetesen sikerült véghez vinni a játékosok terhelés-pihenés arányának beállításával. A játékosok közül szerintem mindenki hozta a saját maga maximumát. Bárkiket is sorsolnak a magyar válogatottal egy csoportba, azt megtisztelőnek kell venni, és szerényen készülni ellenük. Tovább kell keresni azokat a karaktereket, akik nemzetközi potenciált rejtenek magukban, és katalizálni a karakterfejlesztésüket, mert hiba lenne ezzel az állapottal így megelégedni…
A magyar nemzeti válogatott sikere biztosan kihat a délvidéki válogatott jövőjére is, hiszen egyre kevésbé fordul majd meg a játékosaink fejében, hogy szégyellniük kellene nemzetiségüket futballberkekben.
 
Forrás: www.magyarszo.com

 

Top of Page