6726 Szeged, Közép fasor 1-3. E-mail: titkarsag@delvidekhaz.hu
+36 62 592 800

Kiállítás megnyitó

MEGNYITÓ ÜNNEPSÉG

„Ész és Szív” ― a Kolozsvári egyetem megalapítása és kiépítése (1872-1919) címmel kiállítás nyílt meg a Délvidék Házban 2016. december 23-án. A Szegedi Tudományegyetem és a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem együttműködésében komplex kutatási program került megvalósításra 2016 folyamán. A kutatás keretei között levéltári források digitalizálása, nemzetközi tudományos konferencia, kölcsönös vendégkutatói kurzusok megtartása, valamint könyvkiadás szerepelt. A kutatásokat a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné PADOC Alapítványa támogatta.

Az Alapítvány célja a határon túli, kiemelten a Kárpát-medencei oktatás támogatása, tevékenységek fejlesztése. Ennek a kutatásnak a részeként 2016. december 23-án nyílt meg az „Ész és Szív” című kiállítás. Dr. Szabó Pál Csaba, a Magyar Házak Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felkérésére Dr. Marjanucz László, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Modernkori Magyar Történeti Tanszék tanszékvezető egyetemi docense tartotta meg nagy sikert arató megnyitó beszédét. Beszédében a két egyetem történetét, annak kapcsolódási pontjait vázolta fel. Felelevenítette az egyetem életét, a kor történelmi viharaiban megélt hányatatott sorsát, majd két szálon folytatta tovább a tablók anyagának ismertetését. Az egyik az építkezés maga, a gyönyörű egyetemi főépület felépítésétől, az Orvostudományi Kar és a klinikai hálózat átadásáig. A másik szál maga az oktatás, annak fejlődése és magas színvonalra emelkedése, méltán híres oktatóknak és kiváló eredményeket elért diákoknak köszönhetően.

A nagy érdeklődéssel várt és fogadott megnyitó után, még sok kérdésük volt a látogatóknak Dr. Marjanucz Lászlóhoz, aki szívesen válaszolt azokra, illetve beszélgetett még a témával kapcsolatban. A felsőoktatás, mint az értelmiség képzésének helyszíne fontos része a magyar művelődés- és társadalomtörténetnek. A kolozsvári egyetem méltán megfelelt küldetésének. Akkor, mint Erdély egyetlen egyetemének oktatói és hallgatói kitüntetett szerepet játszottak Kolozsvár és egész Erdély kulturális életében. A tablókon kétnyelvű felirat látható, magyar és román nyelven is olvashatjuk az egyetem történetét. Kérjük, jöjjön el Ön is és nézze meg ezt a tartalmában és küllemében igényesen elkészített tablósorozatot a Délvidék Ház földszinti aulájában (Szeged, Közép fasor 1-3.). A kiállítás tavaszig lesz látható.

 

Top of Page