6726 Szeged, Közép fasor 1-3. E-mail: titkarsag@delvidekhaz.hu
+36 62 592 800

Megjelent a Trianon Múzeum 2017-re kiadott falinaptára!

Megjelent a Trianon Múzeum 2017-re kiadott falinaptára, amely a „Magyar Thermopülé. A magyar hon- és területvédelem legszebb kitüntetései és emlékérmei 1914-1941” címet viseli.
Naptárunk külön fejezetet szentel az első világháború, az erdélyi román betörés, a rohamosztagosok, a MOVE, a területvédelmi ligák, a Nemzeti Hadsereg, a Rongyos Gárda és a Lajtabánság kitűntetéseinek.
A Trianon Múzeum 2017-es naptára folytatva az előző évi hagyományokat, kuriózum a falinaptárak között. Mindenki szívesen lapozza, akinek fontos a nemzeti öntudat ébrentartása és erősítése.

Bővebben...

Csonka Vágányon című DVD

képAz első világháború hivatalos befejezését követően, a szomszédos államok a magyar polgári lakosság ellen – a legelemibb diplomáciai, katonai és emberiességi szabályok figyelmen kívül hagyásával – gyakorlatilag totális háborút indítottak. A megszálló hatóságok első lépése – a belgrádi katonai konvenció egyértelmű rendelkezéseivel ellentétesen – a magyar közigazgatás teljes megszüntetésének kierőszakolása volt.

Bővebben...

Ősök megidézése CD

Névtelen

A Trianon Múzeum gondozásában megjelent, Ősök megidézése című Cd lemez, a magyar ősmúlt varázslatos, álombéli tájaira kalauzol. A Sziránszky József, regös dalait tartalmazó album nemcsak a honfoglalás korát idéző hangszeres zene, hanem a transzcendentális ihletésű, lírai költemények kedvelőinek is csemegével szolgál. A lemezen a szerző által írt szövegek a szerző zenéjével és előadásában hallhatók. 

Bővebben...

Magyarország kincsestára – sorozat - Trianon Múzeum

kiskonyvA Magyarország kincsestára sorozat legújabb darabja a Trianon Múzeumot mutatja be. A 104 oldalas mini albumban Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke által írt bevezető gondolatok után színes és remekbe szabott képanyag illusztrálja a Múzeum történetét, épületét és kiállításait.

Bővebben...

Kelet felé 1940 DVD

 

KeletKiadványunk Bánáss József rendező 1940-ben készült dokumentumfilmjét tartalmazza, amely, ma már archív felvételeken keresztül mutatja be az erdélyi országrészek, Felső-Erdély és Kelet–Magyarország egy része hazatérésének történetét. Örök tanúbizonyság az elrabolt országrészek népének végtelenül boldog, önfeledt szabad akaratnyilvánításáról, felidézi azokat a felejthetetlenül örömkönnyekben úszó napokat, amelyeknek újra eljövetelére minden igaz magyar vár, melyről lemondani nem tud és nem is akar, mert őseink kihullt vére és emléke kötelez.

Bővebben...

Gál Imre: Mesélnek az erdei állatok

 Gál Imre fafaragóművész Székelyföldről származik, Szegeden él. Első meséskönyvének sikere után úgy döntött, hogy második könyvet ír, mely szülőföldjének hangulatát eleveníti meg. A történetek a Hargitába, az ősei földjére repítenek.

A kötet 2010-ben jelent meg, a Délvidék Ház jogelődjének, a Rendezvényház kiadásában és a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatásával.

Bővebben...

Szegedi Szakácskönyv

A kisméretű, könnyen zsebre tehető könyvecske, az eredetileg 1901-ben kiadott, híres Szegedi Szakácskönyv díszes borítójával került nyomdába az újszegedi Rendezvényház gondozásában.
A Délvidék Ház jogelődje, a Rendezvényház által útjára indított Paprikafesztivál éveken át volt Szeged városának egyik üde színfoltja, s hívta fel a figyelmet a hungarikummá vált, világszerte híressé vált paprikára, illetve a növényt termelő gazdákra.
A fesztivál egyik kísérő elemeként megjelent kisfüzet rövid kivonatát tartalmazza mindannak, amit szegedi paprikáról tudni érdemes.

Bővebben...

A Szegedi Nagytáj Kultúrföldrajzi térképe

szegedi-nagytaj map tn„A szögedi nemzet”-ben jellemzi Bálint Sándor mindazokat a településeket, amelyeket „a legutolsó két század folyamán egészben vagy részben a szegedi magyarság alapított, illetőleg népesített be”.

Bővebben...

Hit és magyarság – Szeleczky Zita élete és művészete

szeleczky1„Én úgy érzem, hogy az Isten mindnyájunkat - akik itt vagyunk, és szabadon élünk – valami céllal rendelt ide. Mindenki, a tudása és tehetsége szerint kell, hogy szolgálja a magyar ügyet. Én tengereken, világrészeken át magammal hoztam a mi magyar költőink lelkét...a nevetést a sírást, az önmarcangolást és megbékélést, a jaj-szót, a bekövetkezett sötét jövőnek előre vetett árnyékát, mely mögül a napfény - a reménység igyekszik előretörni... Majd jövök mint bujdosó igric, szeretném bejárni az egész világot, hogy egy-egy estére hazavigyem magyar testvéreimet egy országba, mely valaha boldog valóság volt mindannyiunk számára - ma pedig fájó... elérhetetlen álom...” Így vall az 1945-ben külföldre kényszerített, s az emigráns magyar színjátszás terén páratlan missziót folytató gyönyörű színésznő, Szeleczky Zita.

Bővebben...

Top of Page