6726 Szeged, Közép fasor 1-3. E-mail: titkarsag@delvidekhaz.hu
+36 62 592 800

Sign in to ZT Ence

Hiányzó sportkoncepció, létesítmény problémák, elvesztett példaképek

Kerekasztal-megbeszélést tartott csütörtökön este a Tisza Lajos Közéleti Egyesület: az öt meghívott vendég ezúttal Szeged sportjáról, a városi sportinfrastruktúráról, a nézőkkel való kapcsolatról és a jövőbeli tervekről cserélt véleményt.

Bővebben...

Nagy Ervin - Róma bukása intő jel az Európai Uniónak

A filozófus Szegeden tartott előadást. A liberalizmus, a migráció mellett volt pártjának, a Jobbiknak a helyzetéről is beszélt. Szerinte kell kritizálni Vona Gábort, de racionális érvekkel, s nem úgy, hogy hiszünk Terry Blacknek. A Fidesz politikájával egyetért, de a karrieristákat kiszórná a vezetésből.

 „Változás zajlik a világban. A hidegháború végén két jóslat jelent meg. Az egyik Fukuyama liberális filozófusé volt, aki azt állította, hogy mindenhol elterjed a liberális demokrácia, s bekövetkezik a történelem vége. Huntington másképp látta. Szerinte nem lesz vége, hanem jön helyette egy újabb konfliktus: a civilizációké, amely kulturális és vallási síkon folyik. Ma már tudjuk: nem lett igaza Fukuyamának” – Nagy Ervin filozófus tartott előadást Szegeden a Délvidék Ház-ban, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület meghívására.

Bővebben...

Boldog Új Évet

Ismét elmúlt egy év. Színes, mozgalmas,  eseménydús és eredményes volt. Sok rendezvény, program, tárlat, kiállítás, konferencia, vitaest és még sok más esemény  talált hosszabb-rövidebb ideig otthonra falaink között.


Reméljük ez a következő év is hasonló sikereket hoz. Bízunk benne, hogy a 2017-es évben is kíváncsiak lesznek ránk, idelátogatnak, megtekintik programjainkat és igénybe veszik szolgáltatásainkat.
Nagy szeretettel várjuk Önöket.
A Magyar Házak Nonprofit Kft. valamennyi munkatársa

Kiállítás megnyitó

MEGNYITÓ ÜNNEPSÉG

„Ész és Szív” ― a Kolozsvári egyetem megalapítása és kiépítése (1872-1919) címmel kiállítás nyílt meg a Délvidék Házban 2016. december 23-án. A Szegedi Tudományegyetem és a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem együttműködésében komplex kutatási program került megvalósításra 2016 folyamán. A kutatás keretei között levéltári források digitalizálása, nemzetközi tudományos konferencia, kölcsönös vendégkutatói kurzusok megtartása, valamint könyvkiadás szerepelt. A kutatásokat a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné PADOC Alapítványa támogatta.

Bővebben...

Ünnepi ebéd

Munkaebéd a Délvidékházban

 

Bővebben...

Óvodások készülnek az ünnepekre

Az ovisok készülnek
 December közepe, csütörtök délelőtt. Hangos gyerekzsivaj veri fel az újszegedi Délvidékház aulájának meghitt csendjét. Az ajtón bevonulva a csöppségek rácsodálkoznak a mennyezetig érő karácsonyfára. Kicsiny szívük telis tele van izgalommal, hisz holnap lesz az ő napjuk. Életükben először szerepelnek nagyobb nyilvánosság előtt.

Bővebben...

Karácsonyi ünnepség

 

Karácsonyi ünnepség

A szegedi Tündérkert Óvoda elhozta a karácsonyi varázslatot a Délvidékházba

 Péntek. December utolsó teljes munkahetének péntekje. Az újszegedi Délvidékház környékén minden parkoló foglalt. Mindenki a bejárat felé igyekszik. Munkahelyről kéredzkedett anyukák az órájukat lesik folyton, miközben szeleburdi lurkóikat kísérik az óvodai karácsonyi ünnepségre. Látni kívánják a család legapróbbik tagját, amint a színházteremben debütál. Minden gondolatuk körülöttük jár.

Bővebben...

Áladott Karácsonyt az egész Kárpát-medencének

Áladott Karácsonyt az egész Kárpát-medencének
*
Reggel köddel, faggyal és varjúkárogással indul a nap. Minden kihaltnak hat. Valaminek a vége felé tartunk, ám ez a valami valójában soha nem ér véget, mindig megújul. Ilyenkor december tájékán mindig újjászületik. Fellobbantja szívünkben a már olykor-olykor kialudtnak hitt lángot.
Ha nem vették volna észre kedves Honfitársaim az egyházi évről esett szó fentebb, mely ha számszakilag nézzük, hamarosan valóban véget ér, de ez a vég  minden évben egyben egy újabb dolog kezdete is. Egy újjászületésé, egy fellobbanásé, egy lelkesülésé, egy boldogságba vetett hité, egy fogadalomé, vagy akár csak egy már kihűltnek hitt szeretetparázs újralobbanásáé.
Ilyenkor mindenki magába száll, a szűz hó leplével igyekszik elfedni korábbi szégyenletes tetteit vagy esetleges mulasztásait, és igyekszik legjobb formáját mutatni a külvilág felé. Ömlik a negédes hangulat a média összes csatornáján. Láthatólag mindenkit áthat a szeretet melege. A szereteté melyre mindig, mindenkinek és mindenkor szüksége van. Nemcsak most, az ünnep előestéjén, hanem egész évben.
Ilyenkor könnyebben adakozunk, szánakozunk, segítünk, ám ha elmúlik az ünnep, újra ridegek, elutasítóak, sőt néha még embertelenek is vagyunk.
Az ünnep hozza meg számunkra is az újjászületést. Ne csak akkor legyünk jók és szeretetteljesek, amikor az egész világ ránk fókuszál, hanem egész évben, akkor is, amikor elhidegült világunkban arra senki nem számít, sőt el sem várja tőlünk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a Kárpát-medencében élő és a nagyvilágban szétszóródott valamennyi magyar testvérünkkel együvé tartozunk. Erre a tudatra mindinkább szükségünk van, osszuk meg azt gyermekeinkkel, kollégáinkkal, ismerőseinkkel. Ne csak akkor legyünk magyarok, ha a bőség asztalához kell ülnünk, hanem akkor is, ha segítő kezet kell nyújtanunk nálunknál sokkal rosszabb körülmények közé sodródott magyar testvéreinknek.
Kívánom, hogy a Karácsony minden honfitársam szívében lobbantsa fel a szeretet, a békesség és a nemzeti együvé tartozás lángját.

Áldott Karácsonyt az egész Kárpát-Medencének!

Bővebben...

Deutsch Tamás a Délvidék Házban: A magyar érdekeket nekünk kell védenünk Brüsszelben!

2014-05-16A magyar érdekek védelme az EP-képviselők feladata, és az ezzel ellentétes törekvésekkel szemben mi magunknak kell fellépnünk – szögezte le Deutsch Tamás a Délvidék Házban tartott fórumán.

Bővebben...

Négyéves az Újszegedi Biopiac - Születésnapi műsor, kiállítás és bioételek kóstolója zajlott vasárnap

biopiac09 tnMájus 11-én, vasárnap reggel 9 órától ünnepi rendezvényekkel nyílt meg a negyedik születésnapját ünneplő Újszegedi Biopiac. Boros Attila piacfelügyelő megnyitó beszéde után az érdeklődők Sóti György és Trepán Gábor festők kiállítását tekinthették meg, valamint találkozhattak az Aurora Alapítvány terápiás kutyáival, bioételeket kóstolhattak és vásárolhattak, valamint meghallgathatták a Cuháré zenekar népzenés játékát.

Bővebben...

A Délvidék Ház ad otthont a Fiatal Politológusok Konferenciájának

fipoli2014. április 3-5.-én hetedik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fiatal Politológusok Konferenciáját, melynek címe az idén: Magyarország a Balkán kapujában – Az európai integráció bővítésének kérdőjelei.

Bővebben...

Bizalom dolgában nem árt az óvatosság - Bayer Zsolt előadása a Délvidék Házban

bayerDobó Csaba - szegedma.hu
A publicista szerint két világ között kell választani 2014-ben, az egyik a devizahitellel átvert magyarok világa, a másik pedig az adósokat megmenteni igyekszik.

Bővebben...

Szabadkai tanulmányút

2013-12-19 01Újabb állomásához érkezett a Mi városunk kirándulássorozat

2013. november 18-án a Trianon Múzeum és a Délvidék Ház munkatársainak patronálásával újabb egyetemista csoport látogathatott Szabadkára.

Bővebben...

A Szent Jobb Hódmezővásárhelyen

DSCF3849Könyvbemutató 2013. 10. 11-én a Délvidék Házban

A Szent Jobb Hódmezővásárhelyen című könyvet a szerző, Kovács Ferenc, valamint beszélgetőtársa, Zétényi Csukás Ferenc mutatta be ez érdeklődőknek a Délvidék Házban.

Bővebben...

1. oldal / 2

Top of Page