Események betöltése

Horgostól a csillagokig – Vendégünk Dr. Kiss László Széchenyi- és Prima Primissima díjas csillagász

április 12/17:00 - 18:30

Dr. Kiss László a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, kutatóprofesszor, az MTA csillagászati és földtudományi kutatóközpontjának főigazgatója. 2002 óta egy aszteroida a nevét viseli. Hét éven át Ausztráliában végzett kutatómunkát, majd az exobolygók kutatási tervével hazatért. Számos kisbolygót fedezett fel, ezek közül az elsőt szűkebb szülőföldjéről, Horgosnak nevezte el.

Dr. Kiss László Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász 1972-ben született az akkori Jugoszláviában, Horgoson. A József Attila Tudományegyetemen fizikusként végzett, majd érdeklődése a csillagászat felé fordult. Kezdetben a változócsillagokat, a kisbolygókat és a csillaghalmazokat, majd az extraszoláris bolygórendszereket kutatta. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójaként létrehozta a Svábhegyi Csillagvizsgálót, a kutatóközpont interaktív élményközpontját. Jelenleg a Kepler, TESS és Cheops űrtávcsövek adatain alapuló vizsgálatokkal, illetve a Piszkéstetői Obszervatórium műszerfejlesztési munkálataival foglalkozik. Kedvelt témája az élet lehetőségei az univerzumban.

Vendégünket a 2023-ban a Magyar tudomány kategóriában neki itélt Prima Primissima díj kapcsán kérdezi majd Szeberényi Klára a kezdetekről, a csillagászatról, a csillagászat felé terelő behatásokról és a nemzetközi tudományos karriert megalapozó háttérről.

Szó lesz majd dr. Kiss László életének főbb állomásairól: Horgosról, Szabadkáról, Szegedről, Sydney-ről és Budapestről, de arról is, hogyan képviselte Magyarországot és teszi ezt a mai napig nemzetközi szervezetekben, illetve sikeres tudósként hogyan állja meg a helyét a médiában, hiszen 2006 óta, a csillagaszat.hu hírportál főszerkesztőjeként az általa irányított csapat tevékenységének eredményeit olvasók százezreihez juttatja el.

Az est folyamán természetesen az is szóba kerül, merre járnak éppen az égen az általa felfedezett kisbolyók – Horgos, Kisslászló, Szeged és Oláheszter –, valamint arról is beszélgetünk majd, hogy hogyan épül meg egy exobolygós űrtávcső magyar alkatrészekkel?

A zenét a kisteleki Pro-Art Akadémia egy művészének köszönhetjük.

Az estet hagyományosan egy délvidéki bor kóstolójával, beszélgetéssel zárjuk.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
április 12
Időpont:
17:00 - 18:30
Esemény kategória:

Helyszín

Délvidék Ház
Közép fasor 1-3.
Szeged, 6726 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62/592-800
View Helyszín Website

Szervező

Délvidék Ház