Események betöltése

Húsvét a Délvidéken

március 27/17:00 - 18:30

A Délvidék Házban a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrzőinek segítségével megelevenedik előttünk, milyen is a magyar húsvét a Délvidéken.

A húsvéti ünnepkörhöz szerte a Kárpát-medencében számos népszokás és hagyomány kötődik. Délvidéken, a népszokások szinte teljes egészében megegyeznek a délalföldivel és a húsvét már a nagyböjttel elkezdődik. Kívül-belül, lélekben és fizikailag is a megújulás időszaka ez, amire a koronát a nagyhét ünnepköre teszi fel. Összemosódik a hagyomány és a vallás és sokszor nem is lehet tudni, hogy úgymond “mi volt előbb, a tojás, vagy a tyúk” és hogyan kerül a nyúl a barka és a hímes tojás mellé?

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrzőinek nevében Szécsi Ilona, Bárány Rózsa és Gonclik György a Népdalköz vezetője és annak két tagja, Dér Veronka a Barka kézimunka kör kiemelkedő tagja, Kószó Erzsébet viseletkészítő, és Fazakas Attila atya Szegedről most egy húsvéti hagyományokat felelevenítő találkozóra várják a szegedi érdeklődőket. Tartsanak velünk, Szeberényi Klára vezetésével ismerjük meg együtt a tájegység jellegzetes hímestojás-motívumait, régi locsolóverseit, ünnepi ételeit, templomi szertartásait – és mindazt, ami húsvétkor is összeköt bennünket, magyarokat!

Mindenkit szeretettel várunk 2024. március 27-én 17 órai kezdettel!

Az estet hagyományainkhoz híven egy délvidéki bor kóstolójával, kellemes beszélgetéssel zárjuk!

Hangolódjunk együtt húsvétra!

 

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
március 27
Időpont:
17:00 - 18:30
Esemény kategória:

Helyszín

Délvidék Ház
Közép fasor 1-3.
Szeged, 6726 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62/592-800
View Helyszín Website

Szervező

Délvidék Ház