Események betöltése

Impériumváltás a Csongrád vármegyei Horgoson

június 14/18:00 - 19:30

Tudod hol gazdálkodott a Kárász utca névadója? Hol volt birtoka a Reök palota építtetőjének? Tudod hol nevelkedett a Prima Primissima díjas Kiss László csillagász, a mára világhírű virtuózok győztes, Balázs Piri Soma vagy az egyedi stílusú Fujkin István festőművész?

Mekkora területi és gazdasági veszteséggel kellett megalkudnia Csongrád Vármegyének Horgos elvesztésével, és hogyan kezdődött Horgos tudatos leépítése a Szerb Horvát Szlovén Királysághoz való elcsatolással? Az akkoriban 12 ezer lelket számláló Horgos nagyközség 11999 magyarja hogyan kérte Magyarország segítségét, és a hosszas huzavona után hogyan veszítette el minden reményét ugyanez a magyarság a Határmegállapító Bizottság döntésének 1924. június 4-i aláírásával?

A Szegedért folytatott harc mellékszereplőjeként hogyan lett Horgos Trianon legnagyobb vesztese?

A háború végeztével az éveken át tartó reménytelen helyzetről, a területi elcsatolásokról, a kiutasításokról, a mindennapos túlkapásokról és atrocitásokról akár szerb, akár francia részről nem sok hír jelent meg a korabeli magyar sajtóban. Tanulmányában ezeknek a sajtóhíreknek a tükrében igyekszik rekonstruálni az akkori helyzetet Horgos nagyközség, Szeged és Újszeged magyarságára nézve, különös tekintettel szülőfalujára Horgosra, kiemelve az ott történt eseményeket, a politikai, gazdasági és szociális változásokat szem előtt tartva Vass Zoltán történész.

A beszélgetést moderálja Szeberényi Klára, a rendezvény színvonalát a Pro-Art Művészeti Akadémia előadójának zenei produkciója emeli.

Hagyományainkhoz híven az estet a Kárpátia Borház egy kiváló borának kóstolójával, kötetlen beszélgetéssel zárjuk.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Esemény Megosztása

2294515
DD
napok
HH
órák
MM
perc
SS
mp

Részletek

Dátum:
június 14
Időpont:
18:00 - 19:30
Esemény kategória:

Helyszín

Délvidék Ház
Közép fasor 1-3.
Szeged, 6726 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62/592-800
View Helyszín Website

Szervező

Délvidék Ház