Események betöltése

Az ember és a síkság – Visinka Jenő kiállítása

május 30/18:00 - 19:30

A nem a délvidéki ég alatt születettek számára a síkság nem egyéb, mint egy végtelen vízszintes vonal a horizonton, az üres teret kettészelő egyenes, a puszta megtestesülése, amiből hiányoznak az ormok, nincsenek szurdokok, és az idetévedő idegen hosszan utazhat anélkül, hogy vizet vagy erdőt kellene kerülnie. Ha viszont valaki beleszületik ebbe a tájba, mint hatvanöt évvel ezelőtt Visinka Jenő, és ráadásul a festő szemével, meg az alkotó képzeletével együtt jön a világra, látja a puszta élettel telítettségét, a vajdasági táj nagy misztériumait. Hogy süt a nap, sarjad, érik a gabona, az emberek munkájuk által gyarapodnak, a fiúk szerelmesek a lányokba, a lányok meg a fiúkba, vagyis minden a természet parancsolatának van alárendelve. Ezt, a táj és a tájban élő ember harmóniáját festi immár negyvenöt éve Visinka Jenő.

Gyerekként, amíg kortársai a labdát kergették, ő agyagot gyúrt, fát faragott, vele született alkotókészségével azon volt, hogy az anyagból kibontsa a benne rejlő formát. Első kiállítását 1979-ben rendezte szülőfalujában, Szilágyin, ahol a szülei is születtek. A Művelődési Házban bemutatott tárlat sikere nyomán végérvényesen elkötelezte magát a képzőművészet iránt. Festett, faragott, fát, követ munkált meg. Sorjázni kezdtek az elismerések, a díjak, a kiállítások, immár túl van a sokadik önálló tárlaton, idehaza és külföldön száznál több kollektív kiállításon mutatta be alkotásait, száznál több festőtábor és számos humanitárius célú művészeti megmozdulás munkájában vett részt.

Visinka Jenő autodidakta festőként számos foglalkozást űzött, az utóbbi évektől azonban kizárólag festészettel foglalkozik. Zomborban, a festők városának központjában kápolnaképtárat tartott fenn az 1751-ben épült Nepomuki Szent János-kápolnában, majd megnyitotta saját galériáját. Visinka Jenő alkotásai a világ minden földrészén megtalálhatók, ö maga pedig a délvidéki táj kimeríthetetlen gazdagságától és szépségétől ihletve állhatatosan és áhítattal festi tájképeit. A vászon üres terét vízszintesen metsző egyenes vonaltól a múltidéző nosztalgia mentén haladva a vajdasági embert magához ölelő táj szépségének kibontásáig.

A kiállítást megnyitja és Visinka Jenő munkásságát, kiállított képeit bemutatja Antalovics Péter költő.

A 20 képből álló tárlatot kizárólag délvidék témában válogatta össze a művész és július végéig lesz megtekinthető a Délvidék Ház Újvidék termében.

Az estet a Pro-Art Akadémia két művésze, Pete Réka Bereniké és Horváth Zoltán kortárs zenei előadása színesíti.

Hagyományosan a Kárpátia Borház egy kiváló borának kóstolójával zárjuk a kiállítás megnyitóját.

Esemény Megosztása

998527
DD
napok
HH
órák
MM
perc
SS
mp

Részletek

Dátum:
május 30
Időpont:
18:00 - 19:30
Esemény kategória:

Helyszín

Délvidék Ház
Közép fasor 1-3.
Szeged, 6726 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62/592-800
View Helyszín Website

Szervező

Délvidék Ház