2020.09.11-én, 11 órakor a szegedi Délvidék Házban került megrendezésre a Trianon Múzeum kiállításának megnyitója „A békés revízió magyar hétköznapjai 1938-1940 között” címmel.

A kiállítást Haág Zalán, Szeged Megyei Jogú Város önkormányzat képviselője nyitotta meg ünnepi beszédével, amelyben a revíziós korszak politikai helyzetéről, valamint a történelem iránti mély szeretetéről beszélt. Marjanucz László, történész előadásában említést tett a revíziós időszak nehézségeiről és pozitívumairól, valamint a kiállítás interaktivitását, és újszerűségét dicsérte szavaival. Véleménye szerint sokkal közelebb tud kerülni a tárlat a fiatalokhoz is, az audiovizuális ábrázolása miatt, sokkal interaktívabb, könnyebben befogadja a legfiatalabb generáció is.

A megnyitót követően, a kiállítást körbejárva a jelen levő tárgyak mind-mind külön történetet meséltek el. A helyben látható berendezés a Magyarságkutató Intézet és a Kodolányi János Egyetem Magyar Világ 1938-1940-es tárlat részei, melyek gondosan kiválogatva, a legautentikusabb módon ábrázolják az adott kort. A séta közben a korabeli nagyszerű zenészek és énekesek produkciói fokozták a hangulatot.

« A 56 »

Az Írószer és könyvkereskedésben tanóra-rendektől kezdődően, az iskolai tanszereken, tankönyveken, térképeken át, kitűzőket, évkönyveket. Tovább haladva, az órásműhelyben órákat, valamint az órakészítéshez szükséges eszközöket láthattak. A szabóság hangulata rögtön magával ragadta a jelenlevőket. Megcsodálhattak egy egyenruhát, valamint ezzel karöltve az öltözékek megalkotásához szükséges kiegészítőket: ollókat, fonalakat, divatlapokat, huszadik század eleji varrógépet is. Az utca másik oldalán dísztárgyakat, és irredenta plakátokat lehetett megtekinteni. A bakelit lemezek, a megbarnult borítójú kották és színházi újságok látványa visszarepítették a résztvevőket azon időszakba, amit többek között a színházak, a magyar filmek, valamint a kávéházak aranykorának tekinthetünk.

Végül, a kiállítás résztvevői egy filmvetítés keretein belül megtekinthették az 1940-es Kelet felé című filmet.

Kiemelt kép: Haág Zalán, Szeged Megyei Jogú Város önkormányzat képviselője (j) és Marjanucz László, történész  A fotókat Zsiga Kata készítette.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!