Impériumváltás a Csongrád Vármegyei Horgoson címmel tartott ismeretterjesztő előadást Vass Zoltán történész június14-én, a Délvidék Házban. Tudod hol gazdálkodott a Kárász utca névadója? Hol volt birtoka a Reök palota építtetőjének? Tudod hol nevelkedett a Prima Primissima díjas Kiss László csillagász, a mára világhírű virtuózok győztes, Balázs Piri Soma, vagy az egyedi stílusú Fujkin István festőművész? Ezekkel a kérdésekkel hívtuk fel a figyelmet az előadásra, és ezekkel a kérdésekkel kezdett Szeberényi Klára, aki az estet moderálta. Természetesen minden kérdés válasza: Horgos.

Mekkora területi és gazdasági veszteséggel kellett megalkudnia Csongrád Vármegyének Horgos elvesztésével és hogyan kezdődött Horgos tudatos leépítése a Szerb Horvát Szlovén Királysághoz való elcsatolással? Az akkoriban 12 ezer lelket számláló Horgos nagyközség 11999 magyarja hogyan kérte Magyarország segítségét, és a hosszas huzavona után hogyan veszítette el minden reményét ugyanez a magyarság a Határmegállapító Bizottság döntésének 1924 június 4-i aláírásával? A Szegedért folytatott harc mellékszereplőjeként hogyan lett Horgos Trianon legnagyobb vesztese?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ az előadó Vass Zoltán, amikor saját elmondása szerint egy kisebb kincsesbányára bukkant az információkat illetően, ezeknek az információknak a feldolgozásával sikerült megvilágítani azokat a történéseket, melyek lényegi változásokat hoztak Horgos életébe.

A háború végeztével az éveken át tartó reménytelen helyzetről, a területi elcsatolásokról, a kiutasításokról, a mindennapos túlkapásokról és atrocitásokról akár szerb, akár francia részről nem sok hír jelent meg a korabeli magyar sajtóban. Tanulmányában ezeknek a sajtóhíreknek a tükrében igyekezett rekonstruálni az akkori helyzetet Horgos nagyközség, Szeged és Újszeged magyarságára nézve, különös tekintettel szülőfalujára Horgosra, kiemelve az ott történt eseményeket, a politikai, gazdasági és szociális változásokat szem előtt tartva Vass Zoltán történész, amely tanulmányt az est folyamán ki is elemezték Szeberényi Klára részletekbe menő kérdéseinek segítségével. Vázlatos képet kaptunk a királyi szerb hadsereg bevonulásáról Horgosra és Újszegedre, arról a tervről, aminek nagyon fontos szereplője volt Horgos, hogy Szegedet is Szerbiához csatolhassák. Hogy egyetlen lövés nélkül vették át a hatalmat, mert az itteni békés magyarság nem akarta elhinni, hogy ez egy végleges döntés, és éveken keresztül bíztak benne, hogy vissza lehet állítani a régi rendet. Hogy hogyan raboltak és pusztítottak mindent, amihez hozzáfértek akár a szerb, akár a francia katonák és hozzáfértek, mert szinte teljhatalmat gyakoroltak a lakosság felett. A lakosság egy része maga menekült el, egy részének segítettek, mert minden segítséget megkaptak azok, akik dél Amerikába szerettek volna kivándorolni, egy részét pedig kiutasították, főként azokat a hivatalnokokat, akik nem voltak hajlandók esküt tenni a szerb királynak, és megindult a lakosság tudatos etnikai cseréje, gazdasági leépítése és Horgos visszafejlődése. Az a folyamat, amelyet az elmúlt több mint száz évben sem sikerült sem megállítani, sem visszafordítani. Horgos nagyközségből faluvá degradálódott, lakosságának száma egynegyedére csökkent, gazdaságilag sosem tudott újra meghatározó erővé fejlődni, etnikai összetétele pedig teljesen megváltozott a két háborút követő elvándorlásoknak köszönhetően.

Az est színvonalát Horváth Zoltán és barátainak zenei produkciója színesítette, akik Dave Brubeck Take Five című szerzeményét adták elő egyedi hangszerelésben.

Hagyományainkhoz híven a rendezvényt követő borkóstolót az előadó Vass Zoltán saját borainak és konyakjának kóstolójával, kötetlen beszélgetéssel zártuk.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!