Történelmi kalandozásokban volt részük mindazoknak, akik június 27-én ellátogattak a Délvidék Házba. A szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület irodalmi szakosztályaként működő ArGaRo együttes volt a vendégünk, zenés irodalmi műsoruk segítségével keresztény kultúránk alapjaitól a balladákon, a múlt század vérzivataros eseményein át juthattunk el a mai délvidéki embert foglalkoztató gondolatokig.

Az együttes neve betűszó, amely keresztnevük első betűiből állt össze. ARanka, GAbriella, RÓbert.

Az ARGARO együttes tagjai: Jónás Gabriella színész-előadóművész, Torok Orsolya énekes, zenész, Miklenovics Aranka versmondó és Szabó Róbert pedagógus, dalszerző, zenész.

Délvidék-szerte és az anyaországban is rendszeresen fellépnek alkalmi összeállításokkal. Ilyen a Történelmi kaleidoszkóp is, e műsoruk legjelentősebb bemutatója Budapesten, a Magyarság Háza Galériájában volt.

A Délvidék Házban most megtartott zenés irodalmi műsorukban történelmünk sorsfordító eseményeit idézték fel. Keresztény kultúránk alapjaitól a balladákon, a múlt század vérzivataros eseményein át jutottak el a mai délvidéki embert foglalkoztató gondolatokig. Az elhangzó verseket az egyetemes magyar irodalomból válogatták. Vezérgondolatuk: aki ismeri keresztény és nemzeti múltunkat, abból válhat ma értékközvetítő, értéket befogadó ember.

Az irodalmi szemelvények Ady Endre, Bartalis János, Gál László, Molnos Lajos, Nagy Gáspár, Petőfi Sándor, Szilágyi Domokos és Váci Mihály tollából származnak. A műsor zenei részét Szörényi Levente és Bródy János dalai mellett, Szabó Róbert és Torok Orsolya szerzeményei tették színessé.

Felemelő élmény volt újra hallani a mindannyiunk által ismert balladákat, mint a Júlia, szép leány (A mennybe-vitt lány) címűt Miklenovics Aranka ízes előadásában; a Kádár Katát, vagy a Bordódi Kristófot; a Soha ne feledd, vagy a Hej róna című dalokat Torok Orsolya csengő hangján; Somlyó György: Mese a tébolyról és az ép észről, vagy  Radnóti Miklós Sem emlék sem varázslat című versét Jónás Gabriella hihetetlen orgánumával.

Az előadás végén egy dal erejéig két meglepetés vendégünk, Nagy Rácsik Emese és Nagy Kornél is csatlakozott a produkcióhoz, akiket sok év munkája és barátsága köt Szabó Róbert zenei pályafutásához.

Akár rendhagyó irodalom órának, akár zenés történelem órának tekintjük, minden szempontból egy értékes produkcióval ajándékozták meg a jelenlévőket és az online közvetítés nézőit az előadók.

Hagyományainkhoz híven az estet a Kárpátia Borház egy kiváló borának kóstolójával, kötetlen beszélgetéssel zártuk.

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!