A csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, a helyi művelődési és oktatási központ, valamint a Rákóczi Szövetség csókai ifjúsági szervezete június 3-án Rákóczi Emléknapot rendezett. Az eseményen, melyen koszorúzással és ünnepi műsorral tisztelegtek a néhai erdélyi fejedelem előtt, a Délvidék Ház is képviseltette magát.

A 2014 óta minden évben megtartott emléknap idei programja hagyományosan díszes felvonulással kezdődött, majd a résztvevők megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc 2014-ben állított egész alakos szobrát a Szentháromság római katolikus templom kertjében.

A tölgyfából készített alkotás, mely az egyetlen délvidéki Rákóczi-szobor, Erdélyi István fafaragó keze munkáját dicséri.

Baráth László zentai zenetanár tárogatón játszott, Kun Ferenc, a Rákóczi Szövetség alelnöke pedig a Nagyságos Fejedelem életútját és történelmi küldetését méltatta.

A Művelődési Ház előcsarnokában Rákóczi a világban címmel dokumentumkiállítás nyílt, majd a nagyteremben a művelődési program keretében színpadra lépett a csókai Rákóczi és az Óbecsei Botra férfikar, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a magyarkanizsai Levendula népi kézműves műhely és az Ördögcsáklya táncegyüttes. Eszenyi Imre, a magyarországi Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány szólóénekese Rákóczi-dalokat, Slezák Sarolta és Balunovity Anna pedig szavalatokat adott elő.

Mészáros Kiss Tibor, a csókai Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnöke beszámolt az előző megemlékezés óta eltelt időszak történéseiről, ezt követően sor került a Rákóczi a világban elnevezésű rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetésére és az emléklapok átadására.

Az eseményen díszvendégként lehetett jelen a Délvidék Ház. Intézményünket Csizmadia Edmond, nemzetpolitikai munkatársunk képviselte, aki Csókán született, és évek óta segíti a helyi Rákóczi Művelődési Egyesület munkáját.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!