A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolával (Kápolnásnyék) történő együttműködésünk keretében érkezett hozzánk az a Gárdonyi kiállítás, mely az író, költő halálának 100. évfordulója alkalmából készült el, és az  Egri csillagok írójának munkásságát 10 kiemelt mozzanaton keresztül mutatja be.

A magyar irodalom mai napig kiemelkedő alakja, az ország egyik legnépszerűbb könyvének, az Egri csillagok írójának igazi arcát bemutató kiállítás az ezerarcú Gárdonyi életének fontos pillanatait és legfontosabb műveink születését mutatja be.

A Ziegler család fia, Géza a Velencei-tó partjánál fekvő Agárdpusztán álló, nádfedelű, hosszú gerincű cselédházban látta meg a napvilágot 1863. augusztus 3-án. Mára már Emlékháznak ad otthont az épület Gárdonyi Géza előtt tisztelegve.

Pályafutását néposkolai tanítóként kezdte, majd újságíróként folytatta. Tanítói múltja miatt számos művének alapötletét ezekből a tapasztalatokból szerezte. Pályáját folyamatos kanyarok és fordulatok jellemzik.

A tárlat (Ki volt Gárdonyi Géza? Vándorlás, Végállomás: Eger, A költő, Huszár leszek,  A bor, A titkosírás, Isten lilioma, Isten ostora, Az Egri csillagok, Bebek-bástya) azzal a céllal készült, hogy a látogató képet kapjon arról, mennyi mindennel foglalkozott a nagyszerű író, illetve mennyire sokoldalú és különleges szereplője volt a magyar irodalomtörténetnek.

A kiállítás mindenki számára ingyen látogatható.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!