Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színész, rendező, tanár, és színházalapító volt a Délvidék Ház vendége. Nevéhez fűződik a délvidéki színjátszás napja, melynek részeként létrehozta a Felolvasó színházat, amely kortárs vajdasági magyar drámák megszületését serkenti. Tanára, Pataki László tiszteletére megalapította a Pataki gyűrű-díjat , a vajdasági magyar színjátszás legrangosabb elismerését. Megalapította a ma is működő Kosztolányi Színházat, legkedvesebb „gyermekének” mégis a Tanyaszínházat tartja.

Kovács Frigyes színművészt Vörös Gábor újságíró mutatta be a közönségnek. A bemutatást követő beszélgetésben őszinte vallomást hallhattunk arról, hogyan is lett az egykori kiskamaszból színművész, hogyan született meg a Tanyaszínház gondolata, érdekes epizódokat a társulat életéből és véleményeket a délvidéki színjátszás mai helyzetéről.

Az 1978-ban életre hívott Tanyaszínház korábban csacsifogattal, ma már traktorral járja a falvakat. A társulat olyan helyekre megy, ahol nincs alkalmas terem a kőszínházak előadásainak befogadására. A Kárpát-medencében egyedülálló társulat vendégszerepelt már a Muravidéken, Horvátország magyarlakta településein és Magyarországon is.

Élvezettel hallgattuk, hogyan vonul a Tanyaszínház echós szekere faluról-falura minden nyáron immár 45 éve, hogyan kiabálta az egyik szomszédasszony a másiknak, hogy: – Julis, szödd be a ruhákat, me möggyüttek a cigányok!, vagy amikor a medvét keresték, mert meg voltak róla győződve, hogy medvetáncoltató komédiások jöttek a faluba!?

Hogyan vált a Tanyaszínház a kezdeti gyerekbetegségek ellenére a közösséget összekovácsoló erővé, és hogyan tudott előadásaival olyan csendet előidézni, ahol kézzel foghatóvá vállt az áhitat, még egy hirhedten renitens közösségben is?! Ez a Tanyaszínház csodája, azoké a mára felnőtt színészeké, akik nélkül a mai délvidéki színjátszás sem létezhetne.

A beszélgetésben tevékenyen részt vett Dr. Oláh Gábor, aki mindent tud a Tanyaszínházról, és Bakos Árpád zeneszerző, aki dalaival színesítette az előadást.

 

Fotók: Báló Dominika Nóra

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!