December 8-án adta át a közönség számára hivatalosan új, Kárpátia Filmszínház névre keresztelt moziját a szegedi Délvidék Ház. A létesítmény mind programjaiban, mind kialakításában többet kínál egy hétköznapi moziélménynél.

Az épületbelső különleges atmoszférája – az egykori kolozsvári Corvin Filmgyárat idéző enteriőrnek és állandó filmtörténeti plakátkiállításnak hála – már belépéskor visszarepíti a látogatót a magyar mozgókép aranykorába. A maradandó élményről a kettőszáz férőhelyes nézőtér, a harminckét négyzetméteres színpad és a kiváló technikai felszereltség is gondoskodik. Az előcsarnokban üzemelő Kárpátia Mozibár nem csak egy hagyományos mozibüfé, itt a frissen elkészített finomságok mellett, a filmnézés rituáléjához hozzátartozik a Kárpátia Borház különleges, Kárpát-medencei magyar borválogatása is. A filmszínház Könyvespontja pedig az országban egyedülálló film- és színháztörténeti könyvkínálattal várja a mozgóképszínház szerelmeseit.

A Kárpátia Filmszínház pénteki és szombati tematikus filmes estjei minden generációt szeretnének megszólítani. A SZÍNÉSZVARÁZSLÓK legnagyobb magyar színészeink legszebb filmjeit; míg az ARANYKOR a magyar film legemlékezetesebb alkotásait tárja az érdeklődők elé. A TANÁR ÚR KÉREM a diákok számára teszi szerethetővé a kötelező olvasmányokat és bevállalhatóvá a régi filmek megtekintését; a HETEDHÉT ORSZÁG három nemzedék varázslatos meséivel hívja közös, minőségi idő eltöltésére a családokat. A VOLT EGYSZER EGY VADNYUGAT a legnagyobb western- és betyár filmekkel várja az igazi hősökre áhítozó közönséget; míg a KRIMI SZOMBAT a műfaj hazai és európai kínálatából ígér garantált borzongást. A TÉVÉ HŐSKORA televíziós filmklasszikusokat vonultat fel; A SZOMSZÉD SZEME a környező nemzetek filmterméséből válogatva mutatja be, hogyan látják magukat és bennünket mások. Az OTTALVÓS MOZI pedig emblematikus filmsorozatok egészestés mozimaratonjával csábít.

A legnagyobb magyar színészek legszebb filmjei, egy pohár vendégmarasztaló, prémium minőségű bor – ezt kínálja a Kárpátia Filmszínház „SZÉP IDŐK” FILMKÖR nyugdíjasoknak szóló egyedi bérlete, mely szerda délutánonként biztosít kellemes kikapcsolódást és jó társaságot.

A most útnak induló filmszínház egyediségét emeli ki, hogy a filmes esték hagyományosnak tekintett kereteit szétfeszítve, komplex élményanyagot kínál AZ EGY FILM – EGY BOR – EGY NŐ sorozat elindításával, mely minden alkalommal különleges kalandot ígér egy meghívott sztárvendég, egy emlékezetes film, egy kiváló bor és egy okos nő társaságában.

„Mára a szépség, a fájdalom, az érzékelés, az ego, és immár a jövő és a múlt is egyre inkább a képekben, a képi világban, a jelekben és jelképekben lesz megélhető, felismerhető, megőrizhető és megváltoztatható. Feltételezésünk – és reményünk – szerint, a „képekbe menekülő élet” újraértelmezésére, vitalizálására és újrahumanizálására a mozi ideális intézmény. A filmvetítés fizikai és spirituális helye, a filmszínház, ahol újra lehet élni a mozgókép revelációját, ahol a filmet, az élményt, a katarzist hozzászelídíthetjük a kultúra kitartó és nem hátráló zászlóaljaihoz, a borhoz, a vershez, a könyvhöz, örömhöz és emberhez. A Kárpátia Filmszínház ennek a vitális kísérletnek kíván teret, inspirációt és találkozási lehetőséget biztosítani” – olvasható a Kárpátia Filmszínház küldetésnyilatkozatában.

Jegyek a helyszínen és a www.karpatiafilmszinhaz.hu oldalon online is megvásárolhatók.

Kiemelt kép: Huszárok a szegedi Délvidék Ház bejárata előtt. Az ünnepélyes megnyitón Sára Sándor: 80 huszár című filmjét vetítették. Köszöntőt mondott: Benkő Péter színművész. Fotó: Borbély Zsolt Attila

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!