Legújabb rendezvényünkön megismerkedhettünk a szabadkai Pannon Televízió Kincsesládánk című sorozatának értékmentő műsorkészítőivel, bepillantást nyerhettünk a forgatások kulisszatitkaiba, a műsorkészítés olykor bizny fáradtságos folyamatába, és az elmúlt négy esztendő epizódjaiból egy rövid összeállítást is láthattunk.

Husnyák Andrea bevezetőjében elmondta, hogy immáron 67 epizódja van a Kincsesládánknak, túl vannak egy szerkesztőváltáson, az eddigi szerkesztő Gyarmat Andrea helyét Király Mirella vette át (Gyarmat Andrea anyai örömök elé néz), és egy arculatváltáson, ami a Pannon Rtv egészét érintette.

Búzás Zsuzsanna arról beszélt, mennyire embert próbálóak a forgatások, elmesélte, hogy minden részt két nap alatt vesznek fel, és nem ritka, hogy 12-13 órán keresztül is forgatnak egy-egy napon, mire összeáll az egyórányi műsor. Megtudtuk azt is, hogy a Kincsesládánk minden részét feltöltik egy YouTube csatornára, ahol az egyórás, szerkesztett műsorokon túl bővebb, adásba nem kerülő részek is felkerülnek, mint például egy, az adott forgatási helyszínen tevékenykedő néptánccsoport bemutatója, amiből a Kincsesládánkba csak 1, vagy esetleg 1,5 perc kerül. Hogy milyen bravúrokat követel egy-egy kis részlet felvétele, hogy hiába a legalaposabb felkészülés is, a műsort mindig az adott helyzet alakítja, és természetesen, hogy ennyi epizód után is mekkora örömmel járja be a magyarlakta falvakat újabb, és újabb kincsek után kutatva.

Szalai Adriántól inkább a felvételek műszaki oldaláról hallottunk információkat, mint pl, hogy mára már három kamerával felvételeznek, hogy a hangmérnök a technika fejlődésének hála már nincs az operatőrökhöz csatlakoztatva „köldökzsinórral”, hogy hogyan oldják meg a felvételeket nehezített körülmények között, és nevetve mesélt arról hányszor kapta le az állványról a kamerát, és futott, hogy le ne maradjon egy olyan pillanatról, amit kár lett volna nem bemutatni.

Az élményekkel teli beszámolókat filmbejátszásokkal tették még élvezetesebbé a műsor szerkesztői, rövid részleteket láttunk a csókai, hertelendyfalvi, kupuszinai, stb. forgatásokból. Szemünk előtt elevenedett meg, hogyan adják tovább a régi mesterségek tudását, a hagyományos gasztro-kultúrát, a szokásokat, a népművészetet, és minden egyéb értéket, amivel forgatásról-forgatásra megtöltik a Kincsesládánkat.

 

Fotók: Pannon RTV

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!