Molnár Róbert Színházi Műhelye ebben az évben első alkalommal szervezte meg önállóan a Kárpát-medencei Diákok Művészeti Találkozója elnevezésű pályázatot. A megmérettetésre összesen 291 pályamű érkezett az anyaországból, Erdélyből, Muravidékről, Kárpátaljáról, valamint Délvidékről, ahonnan megközelítőleg ötszáz fiatalt sikerült alkotásra buzdítani. A nyertes pályázatok bemutatásának és az ünnepélyes díjátadónak a kishegyesi Petőfi Sándor Közösségi- és Magyar Művelődési Központ adott otthont. Az eseményen a Magyar Házakat a Délvidék Ház képviselte, intézményünk összesen 19 különdíjat osztott ki a kiváló pályaművek alkotói között.

Molnár Róbert Színházi Műhelye kiemelt hangsúlyt fektet a fiatal tehetségek felkutatására, gondozására és fejlesztésére, ugyanakkor fontosnak tartják „hogy a tanulók nemzetközi szinten megismerjék egymást és egymás munkáit, hogy a tapasztalatcsere és a kellő szakmai segítség ihlesse őket további alkotásukban.”

A KDMT négy művészeti ágra terjed ki – előadó művészet, zeneművészeti, képzőművészet és irodalom – és azon belül tizenkilenc kategóriát határoz meg, mint versmondás, prózamondás, színházi előadás, film, táncművészet, megzenésített vers, szólóének, hangszerszóló, zeneszerzés, zenekar, kórus, fotóművészet, festészet, szobrászat, grafika, rajz, versírás, novellaírás.

Az alkotásokat a következő zsűri véleményezte: Jónás Gabriella- színművész, nyugalmazott egyetemi tanár; Táborosi Margaréta- színművész, rendező, koreográfus, az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanára; Klemm Dávid- zongoraművész, zeneszerző, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára; Klájó Adrián – képzőművész.

A díjátadásra a 2023. november 25-én került sor a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület jóvoltából, aki helyet biztosított a záró rendezvénynek. Az eseményen megtekinthettük a díjazott pályaművekből összeállított kiállítást, felolvasásokon vettünk részt, megtekintettünk két díjazott filmet, majd egy pazar gálaműsorral zártuk a napot. A gálaműsor keretében Jónás Gabriella színművész, a zsűri elnöke méltatta a beérkezett munkákat, buzdította további alkotásra a fiatalokat.

A Magyar Házak íkülöndíjában részesültek:

 1. Szabadkai Középiskolások Diákotthona – színházi előadás
 2. Sponták András – hangszerszóló, Kárpátalja
 3. Dobranaki Diákxinpad – színházi előadás, Szlovénia
 4. Kadvány Kitti, Temessetek el – film
 5. Bálint Német Bence, A lámpa – film
 6. Les Filles – zenekar
 7. Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum – tánc
 8. Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum – tánc
 9. Elek Árpád – képzőművészet
 10. Vajda Noa Pálma – előadóművészet
 11. Lengyel Emma-  előadóművészet
 12. Szentháromság Gyermekkórus – kórus
 13. Zakinszky Regina – novellaírás
 14. Pálfi Jázmin – novellaírás
 15. Bakos Ádám – fotó
 16. Ferenci Orsolya – versírás
 17. Oroszi Armand – versírás
 18. Kurunczi Anna – hangszerszóló
 19. Oláh Réka – versmondás

A díjakat a Délvidék Ház munkatársa, Remete Szegi Bernadett adta át.

A nap gazdag eseménysorozata Barácius Zoltán Értelemmel, érzelemmel 1974-2011 című könyvének bemutatójával zárult.

Kiemelt kép: Ferenci Orsolya, az óbecsei Petőfi Sándor Általános iskola diákja versírás kategóriában megnyerte a legjobbnak járó KIEMELT ARANY minősítést, és Házunk különdíját is. A díjkiosztót megelőzően, irodalmi műsor keretében, teltház előtt, mesélt képversének születéséről és felolvasta nyertes alkotását. Felkészítő: Szűcs Budai Engelbert és Ferenci Tünde. Fotó: https://www.facebook.com/osnovna.sandorbecej

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!