Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa tartott érdekfeszítő előadást a nemzeti kissebségekről és az autonómiákról Szegeden, Délvidék Házunkban.

A miniszteri biztos előadásán arról beszélt, hogy minden területen olcsóbb a megelőzés, mint a kezelés. Utalt ezzel arra, hogy az Európai Unióban nem foglalkoznak kellőképpen a nemzeti kisebbségekkel, sokszor csak akkor, „amikor már ég a ház”. Véleményét konkrét példákkal támasztotta alá: a délszláv háború és az ukrajnai konfliktus. Ugyanakkor hatalmas előrelépésnek nevezte azt, hogy az Európa Tanács 2014-ben elfogadta az úgynevezett Kalmár-jelentést, melyben a kollektív jogok kérdésköre hangsúlyosan jelenik meg.

Kalmár Ferenc kitért arra is, hogy nyugaton jobb helyzetben vannak a nemzeti kisebbségek, mint Közép- és Kelet-Európában. Olyan autonómiákra helyezett hangsúlyt, amelyek tényleg az önrendelkezés prototípusai. Megemlítette a jól ismert dél-tiroli autonómiát és a finnországi Ålandot is. Ezek, és a kárpát-medenceri helyzet között vont párhuzamot a szakember. Kiemelte a szerbiai Vajdaságot, hogy ott megvalósult egy területi autonómia, de sajátos helyzete miatt nemzeti nem lett belőle. Ennek kapcsán arra is rávilágított, hogy Szerbián kívül még csak Moldáviában van autonómia a volt szocialista országok közül.

Miután foglalkozott európai szinten a nemzeti kisebbségek kérdéseivel, rátért Magyarország szomszédságpolitikájára is.  A jelenlegi kormány 2010 után három alapelvet fektetett le, amelyből a legfontosabb az volt, hogy minden magyar számít. Mind gazdaságilag, mind jogvédelmi szempontból a magyar kormány azóta is rendületlenül támogatja a határon túli, de még a szórványban élő magyarokat is. Magyarország több európai szintű folyamatot is elindított, amelyekkel könnyíthetik a határon túli magyarok életét. Az egyik legfontosabb a „Minority SafePack – Egymillió aláírás a sokszínű Európáért” elnevezésű kezdeményezés volt, főleg Székelyföldre reflektálva, amivel szintén nem foglalkoztak az Európai Unióban.

Kalmár Ferenc úgy véli, hogy jelenleg a lehető legtöbbet megtesznek a külhonban élő magyarok jogaiért, és ennél többet nem lehet tenni kissebségvédelemben.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!