2004. december 5-én került sor arra az ügydöntő népszavazásra, amelynek témája a határon túli magyarok egyszerűsített honosításának lehetővé tétele volt. A rendszerváltozás óta ez volt a magyar politika legszomorúbb napja, a magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazás elbukott. Azóta minden évben megrendezésre kerül a torna itt Szegeden. A 2010. május 28-án megszavazott könnyített állampolgárságról szóló törvény elfogadását követően pedig – a külhoni csapatok javaslatára – minden évben, évről évre felváltva – Délvidéken, Erdélyben, Felvidéken és Kárpátalján – is megszervezzük a tornát.

Idén november 13-14. között került megrendezésre immár tizenhatodik alkalommal, az Egy nemzet futballtorna, Szegeden, a Szeged-Csanád Egyházmegye által létrehozott, Szent Gellért Fórum tornacsarnokában. A tornán egy délvidéki, egy székelyföldi, egy felvidéki és egy kárpátaljai együttes lépett pályára, a torna szervezőinek szegedi csapata mellett. Az első helyért járó kupát, ebben az évben, a Délvidék csapata hozta el.

A Magyar Házak Nonprofit Kft. biztosította a kísérő rendezvények helyszínét, a Délvidék Házban, ahol a torna első napján egy borkóstolón látták vendégül a külhoni csapatokat, amelyen a hazai borok mellett kárpátaljai, délvidéki és erdélyi borok kerültek kóstoltatásra valamint az asztalra a vacsora mellé.

A következő nap, a rendezvény záró eseményén, a díjak kiosztását követően, a résztvevőknek levetítésre került, a 100 szívdobbanás című rövidfilm, valamint a 15 év jelesebb pillanatairól készült fotókból és videókból szerkesztett összefoglaló. Vacsora előtt külhoni honfitársaink megtekinthettek egy, a Délvidék Házban hamarosan megnyíló kiállítást az előtérben, majd baráti beszélgetésekkel, valamint a 2023-ra tervezett torna szervezésével telt az idő.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!