Az ember és a síkság címmel kiállítás nyílt Visinka Jenő festőművész munkáiból május 30-án, a Délvidék Házban. A most bemutatásra került, 20 képből álló tárlatot kizárólag délvidék témában válogatta össze a művész. A kiállítást megnyitotta, és Visinka Jenő munkásságát, kiállított képeit bemutatta Antalovics Péter költő.

Bemutatta a művészt, beszélt a kiállított képekről, majd Fekete J. József író, publicista cikkéből idézett, aki végtelenül találó jellemzést írt Visinka Jenő művészetésről.

„A nem a délvidéki ég alatt születettek számára a síkság nem egyéb, mint egy végtelen vízszintes vonal a horizonton, az üres teret kettészelő egyenes, a puszta megtestesülése, amiből hiányoznak az ormok, nincsenek szurdokok, és az idetévedő idegen hosszan utazhat anélkül, hogy vizet vagy erdőt kellene kerülnie. Ha viszont valaki beleszületik ebbe a tájba, mint hatvanöt évvel ezelőtt Visinka Jenő, és ráadásul a festő szemével, meg az alkotó képzeletével együtt jön a világra, látja a puszta élettel telítettségét, a vajdasági táj nagy misztériumait. Hogy süt a nap, sarjad, érik a gabona, az emberek munkájuk által gyarapodnak, a fiúk szerelmesek a lányokba, a lányok meg a fiúkba, vagyis minden a természet parancsolatának van alárendelve. Ezt, a táj és a tájban élő ember harmóniáját festi immár negyvenöt éve Visinka Jenő.

Gyerekként, amíg kortársai a labdát kergették, ő agyagot gyúrt, fát faragott, vele született alkotókészségével azon volt, hogy az anyagból kibontsa a benne rejlő formát. Első kiállítását 1979-ben rendezte szülőfalujában, Szilágyin, ahol a szülei is születtek. A Művelődési Házban bemutatott tárlat sikere nyomán végérvényesen elkötelezte magát a képzőművészet iránt. Festett, faragott, fát, követ munkált meg. Sorjázni kezdtek az elismerések, a díjak, a kiállítások, immár túl van a sokadik önálló tárlaton, idehaza és külföldön száznál több kollektív kiállításon mutatta be alkotásait, száznál több festőtábor és számos humanitárius célú művészeti megmozdulás munkájában vett részt.”

Antalovics Péter, köszöntő beszédét követően ünnepélyesen megnyitotta a kiállítást.

A hangulatot a Borágó zenekar egyedi zenei produkciója tette ünnepélyessé a Kárpátia Borház kiváló bora pedig oldottá, amit a képek megtekintése közben kóstolhatott a közönség.

A tárlat június végéig lesz megtekinthető a Délvidék Ház Újvidék termében.

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!