Meghívásunkra március 20-án Szegedre érkezett a Hét Nap szerkesztősége. A könyvbemutatóval egybekötött közönségtalálkozón a délvidéki hetilapot László Edit igazgató, Tóth Lívia főszerkesztő, Hodolik Boglárka honlap szerkesztő, Tóth Tibor újságíró, a sportrovat szerkesztője és Lajkó Ágnes példányszámfelelős képviselte. 

Az idén 78 éves hetilap múltjáról, az eddig megtett útról, a délvidéki kisebbség életében betöltött szerepéről, a lap jelenlegi helyzetéről, a lehetőségekről és korlátokról László Edit és Tóth Lívia beszélt. Elmondták, hogy igencsak rögös volt az út, amelyen eddig eljutottak, az idő és a körülmények változásai közepette folyamatos kihívásokkal kellett és kell szembenézniük. Ugyanakkor hálásak azért, hogy a környező országok kisebbségi sajtójával összehasonlítva – mint mondják – kivételezett helyzetben vannak, mert néhány éve állami támogatásból a finanszírozás és az állandó székhely is biztosított számukra.

Hodolik Boglárka és Tóth Tibor a nyomtatott és online megjelenés közötti párhuzamokról szólt, kiemelve a fiatal generáció érdeklődését, valamint az internetes megjelenés esetében az azonnali hozzáférés előnyeit.

A jubileumi 75. év alkalmából kiadott öt kötet ismertetése előtt László Edit beszélt még a jövőbeni terveikről, mint az igényesebb nyomdatechnika, olyan tartalmi változásokról, amelyek inkább a magazin irányába vinnék el a hetilapot, a szerkesztéspolitika újragondolásáról, valamint kiadványok és további könyvek megjelentetéséről.

A jubileumi kiadványok, amelyeket bemutattak a Délvidék Ház közönségének:

  1. Vajdaság, én így szeretlek! – Fehér Márta – interjúk vajdasági emberekkel, barangolások vajdasági tájakon
  2. Egy falat Vajdaság – gasztro-válogatás
  3. Villanások – Dr. Mészáros Zoltán – a Hét Nap 35 éve
  4. A mi sporthőseink – Tóth Tibor
  5. Magyar utak – Dudás Károly válogatott írásai

Az estet a Pro-Art Akadémia két művésze, Pete Réka Bereniké és Horváth Zoltán kortárs zenei előadása színesítette, akik Herman Beeftink Fantasia Arabesque elnevezésű performance-át adták elő.

Mint minden alkalommal, most is egy délvidéki bor kóstolójával és beszélgetéssel zártuk az estet.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!