Pár szó a Conifáról! Európából húsz, Ázsiából hat, Afrikából négy, Amerikából három (köztük a kanadai Québec) és Óceániából egy ország tagja a szervezetnek. Ha már név szerint említettük a kanadai Québecet, érdemes néhány európait is kiemelnünk, mint például Nizzát, Monacót, Frankföldet (Bajorország északi része), Grönlandot, Nyugat-Örményországot, Észak-Ciprust és a Róma válogatottat.

De térjünk vissza a világbajnokságra! A vb-t Londonban a Barawa labdarúgócsapat, a szomáliai diaszpóra angliai képviselője rendezte meg. (Barawa egyébként egy szomáliai kikötőváros.) A vb-n tizenhat csapat vett részt a selejtezők után. A magyar diaszpóra válogatottjai a Magyar Örökség Kupán döntötték el, hogy közülük melyek lehetnek ott a világbajnokságon. Az első helyet a Felvidék szerezte meg a Délvidék előtt, a harmadik Kárpátalja, a negyedik a Székelyföld lett.

A Felvidék azonban Kárpátaljának átadta az indulás jogát (azért Kárpátaljának, mert a Délvidék nem tagja a Conifának), így a vb-n a magyarokat Kárpátalja és a Székelyföld képviselte. Csoportjából Kárpátalja elsőként, a Székelyföld másodikként került a kieséses szakaszba. Itt Kárpátalja Cascadiát (az USA és Kanada határán található terület, helyzetüket leginkább a katalánokéhoz lehetne hasonlítani) verte 3-1-re, amíg a Székelyföld Nyugat-Örményországot 4-0-ra. A magyarság szerencsétlenségére az elődöntőben a kárpátaljaiak és a székelyföldiek összekerültek, és előbbiek 4-2-re nyertek. A meccs talán leglényegesebb percei azok voltak, amikor a himnuszokat játszották, mert nem hiszem, hogy az egyetemes sporttörténetben volt már arra példa, hogy mindkét csapat szurkolói és játékosai egyszerre, teli torokból énekeljék el mindkét fél himnuszát, amely esetünkben mindkét fél számára a Himnusz volt és persze a székely himnusz is.

Egyszerre szólt mindkét fél himnusza

A másik ágon Észak-Ciprus 3-2-re győzte le Padániát (Észak-Olaszország, félig-meddig a németek lakta Dél-Tirol). A szombati fináléban Kárpátalja– Észak-Ciprus-mérkőzést láthattak a szurkolók. A rendes játékidő nem hozott döntést, 0-0 lett a végeredmény, végül büntetőkkel 3-2- re Kárpátalja győzött. Előtte a bronzéremért a Székelyföld és Padánia csapott össze. Az a találkozó sem hozott gólt, tizenegyesekkel 5-4-re az északolaszok nyertek. A végeredmény: 1. Kárpátalja, 2. Észak-Ciprus, 3. Padánia, 4. Székelyföld.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!