Maestro Ács Jánost jól ismeri a Magyar Házak közönsége, hiszen már többször volt rendezvényeink főszereplője. Ezúttal két rendkívül tehetséges fiatal énekművész, Kuczmog Klaudia(szoprán) és Antoni Norbert(bariton) társaságában, az Újjászületés című opera- és oratóriumesten találkozhattunk a világhírű magyar operakarmesterrel, február 16-án, a szegedi Délvidék Házban. A rendezvényen Mendelssohn, Verdi, Bellini, Leoncavallo, Mascagni, Kodály és Erkel művei csendültek fel. 

A szépszámú hallgatóságot, és az est meghívott díszvendégeit – Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Dr. Borbély Zsolt Attilát, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnökét, Németh Ferenc szegedi önkormányzati képviselőt, Varga Csabát, a legsikeresebb magyar hegymászót, nagyváradi és délvidéki közéleti személyiségeket Szeberényi Klára köszöntötte.

Majd néhány mondatban bemutatta a fellépő művészeket.

„Ács János karmester, zongoraművész, oktató, az olasz operajátszás szakértője Magyarországon született, Budapesten indult el a zenei pályán, de 1974 óta Olaszországban, Milánóban él. Karmesterként Genovában debütált 1979-ben, a milánói Scalában, a legnagyobbak mellett tanulta a mesterséget, majd sikerrel lépett fel a világ legismertebb operaházaiban, koncerttermeiben. Éveken át zeneigazgatója volt Dél-Afrikában a pretoriai operának, az Egyesült Államokban a denveri Opera Coloradónak. Vezényelte Róma, Firenze és Velence operatársulatait, a Giuseppe Verdi Színház és a Magyar Állami Operaház Falioni Kamarazenekarát vezette. Bellini és Puccini valamennyi operáját dirigálta, s a legnagyobb Verdi-műveket, korunk olyan nagy énekeseivel dolgozott együtt, mint Samuel Ramey, Raina Kabaivanska, Giuseppe Giacomini, de a Három Tenor (José Carreras, Plácido Domingo és Luciano Pavarotti) koncertjeinek állandó karmestereként szerzett világhírnevet. Repertoárján több mint százötven opera és zenekari mű szerepel. Az utóbbi éveit az egyházzene népszerűsítésének és a Kárpát-medencei fiatal énekesek képzésének szentelte. 2023-ban egyházzenei koncertekkel Erdély templomaiban lépett fel, és mesterkurzust tartott a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. 2022-ben Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki, 2023-tól a Trianon Múzeum Nagykövete” – mondta el a Maestroról Szeberényi Klára.

„Kuczmog Klaudia Debreceni születésű. Magánénekesi diplomáját szülővárosában szerezte. 9 évig volt a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja. Maestro Ács Jánossal 2021-től dolgoznak együtt, magyarországi és erdélyi operagálákon, oratóriumi és különböző koncerteken lépnek fel. Fontosabb operaszerepei: Grófné (W. A. Mozart: Figaro házassága), Ines (Giuseppe Verdi: A trubadúr). Antoni Norbert Munkácson született, operaénekesi mesterdiplomáját a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szerezte. Jelenleg a Debreceni Csokonai Színház társulatának tagja. Maestro Ács Jánossal 2021-től dolgoznak együtt, magyarországi és erdélyi operagálákon, koncerteken lépek fel közösen. Fontosabb operaszerepei: Gróf (W. A. Mozart: Figaro házassága), Belcore (G. Donizetti: Szerelmi bájital), Schaunard (G. Puccini: Bohém élet)” – hallhattuk a két művészről.

Az opera- és oratóriumesten felcsendülő művek közötti szünetekben Ács János mesélt az operák és oratóriumok születéséről, érdekes tényeket tudhattunk meg a művek szerzőiről,   valamint arról miért esett a választása pontosan ezeknek a műveknek a bemutatására.

A közel kétórás opera- és oratóriumest szereplőit a közönség vastapsa kisérte le a pódiumról.

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!