A Délvidék Házban a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrzői és Fazakas Attila atya segítségével elevenedett meg előttünk, milyen is a húsvét a Délvidéken. Vendégeink nem csak a kereszténység legnagyobb ünnepéhez kötődő egyházi- és világi hagyományokról beszéltek, de énekkel, locsolóversekkel, barkaajándékozással is igazi lélekemelő, ünnepváró hangulatot teremtettek mindazok számára, akik velünk voltak rendezvényünkön.

A húsvéti ünnepkörhöz szerte a Kárpát-medencében számos népszokás és hagyomány kötődik. Délvidéken, a népszokások szinte teljes egészében megegyeznek a délalföldivel és a húsvét már a nagyböjttel elkezdődik. Kívül-belül, lélekben és fizikailag is a megújulás időszaka ez, amire a koronát a nagyhét ünnepköre teszi fel.

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrzőinek nevében Szécsi Ilona, Bárány Rózsa és Gonclik György, a Népdalkör vezetője és annak két tagja, Dér Veronka a Barka kézimunka kör kiemelkedő tagja, Kószó Erzsébet viseletkészítő, és Fazakas Attila atya a móravárosi Szent kereszt templom plébánosa Szeberényi Klára moderálásával beszélgettek a húsvétról, az ahhoz kötődő vallási- és világi hagyományokról.

Galéria és címlapfotó: Vincze Márta

Először néhány szóban Szécsi Ilona mutatta be az Egyesületüket, majd a húsvétról, mint a keresztény világ legnagyobb ünnepéről, az egyházi hagyományokról, a nagyböjt és a nagyhét napjainak jelentőségéről halhattunk rövid összefoglalót Fazakas Attila atyától. Húsvéthoz kötődő egyházi énekekkel elevenítette fel Gonclik György húsvét misztériumát, a tojásfestésről, annak hagyományosan őrzött változatairól, a színek és minták jelentőségéről Kószó Erzsébet és Dér Veronka a falu hagyományos kézműves termékeinek nagy ismerője beszéltek.

A húsvéthoz kötődő ételek, azok elkészítésének változatos módozatai volt a következő téma, mielőtt elérkeztünk volna a locsolkodáshoz. Hallhattunk két igazán régi locsolóverset Szécsi Ilona gyűjtéséből Gonclik György előadásában, majd arról mesélt hogyan locsolkodtak az ő ifjúkorában , Szécsi Ilona pedig az Egyesület férfi tagjainak mai napig élő locsolkodási szokásáról beszélt.

Fazakas Attila atya húsvéti üzenetével, egy délvidéki bor kóstolójával és kötetlen beszélgetéssel zártuk az estet.

A résztvevőknek Dér Veronka kedveskedett hímes tojással kis kosárkában, a közönségnek pedig barkát ajándékoztunk.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!