Mintegy harminc délvidéki, felvidéki, erdélyi, partiumi és anyaországi fotós találkozójának adott otthont március 25-27. között Délvidék Házunk. A háromnapos rendezvény a szakmai tanácskozásra, közös kiállításmegnyitóra, borkóstolóra és a várost felfedező fotós sétára is alkalmat adott.

A péntek este az ismerkedésé volt, mindehhez a Délvidék Házban működő étteremben elköltött vacsora és – a Kárpátia Borház ajándékaként – borkóstoló biztosította a jó hangulatot. A Kárpát-medencei – felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki – külhoni magyar borvidékek piacra segítését, értékesítését és színvonalas arculati megjelenését segítő nemzetpolitikai vállalkozás képviseletében Varga Zoltán borszakértő hat bortételt kínált a vendégeknek.

Szombaton a Délvidéki Ház aulájában került sor a Mester és tanítványai című kiállítás ünnepélyes megnyitójára. A tárlat a Tóth István AFIAP, ESFIAP nagyváradi fotóművész által vezetett, a Magyar Házak és partnerintézménye, a Kárpát-medence Intézet, valamint az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület által közösen szervezett Kárpát-medencei online fotótanfolyam 101 végzősének vizsgaalkotásaiból, illetve a fotóművész jubileumi kiállításának, erre az alkalomra válogatott képeiből nyújt ízelítőt. A megjelent közönséget Stanik István, a Magyar Házak szakmai igazgatója köszöntötte, ezt követően Tóth István bemutatta a kiállított fotókat, de maguk a jelen lévő kiállítók is szóltak néhány szót alkotásaikról. A megnyitón fellépett a nagyváradi Duo Varadiensis kamara együtteses vezetője, Thurzó Sándor József brácsaművész, aki saját átdologozásában, a Kossuth Lajos azt üzente… című népdalt, Balázs Árpád – Fa leszek… (Petőfi Sándor verse, Petőfi év tiszteletére), illetve Bihari Sándor – Ave Maria zenei műveket adta elő. Az esemény végén Fórián Andrea fotóművész Dutka Ákos: A Kárpátok dala című versét zenei kísérettel adta elő.

A nap folyamán bemutatásra került a Kárpát-medencei online fotótanfolyam végzőseinek digitális katalógusa, valamint a hamarosan nyomtatásban is megjelenő Fényország című fotóalbum, mely abból a 2600 fotóból nyújt ízelítőt, amelyek pillanatfelvételeken prezentálják a magyarok életét, a külhoni magyar kulturális intézményeket, a történelmi emlékhelyeket, és hogy általánosságban mit is csinálnak a magyarok a Kárpát-medencében.

A kiállítás megnyitóját szakmai tanácskozás és a Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Egyesület első, alakuló ülése előzte meg. A most alakuló Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Egyesület intézményes keretet biztosít majd a külhoni magyar fotósok további együttműködésének: a szakmai képzés és kiállítások szervezése mellett a Kárpát-medencei magyar jelenlét naprakész képi dokumentálását tűzte célul. A megbeszélésen a résztvevők eldöntötték, hogy közös nyilatkozatban biztosítják szolidaritásukról és támogatásukról kárpátaljai magyar fotós társaikat, akik közül a háborús események miatt sajnos senki nem tudott részt venni a találkozón.

Vasárnap délelőtt a résztvevők közös városi fotózáson vettek részt, Dobronai-Fenyvessy Orsolya szegedi fotóművész vezetésével.

« A 11 »

Fotók: Csíki János, Farkas László, Kertész Hajnalka

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!