Léphaft Pál karikaturista 36 alkotásából nyílt kiállítás december 7-én a Délvidék Házban.  A tárlatot a művész jelenlétében Heinermann Péter nyitotta meg, az alkotót és a kiállított műveket Klemm József a Vajdasági Rádió és Televízió nyugalmazott igazgatója méltatta.

Heinermann Péter kiállítás megnyitó beszédében sajátos módon mutatta be jó barátját és kollégáját, beszélt az érdemeiről a hitvallásáról, a humor, az élc és a nevetés helyéről az életünkben, így a karikatúra szerepéről Léphaft Pál életében.

Sarány István (újságíró, szerkesztő, Csíkszereda)ezt írta: „Léphaft a humor eszközével súlyos dolgokat jelenít meg, kimond olyasmit, amit nehéz lenne szóval, élőbeszéddel megfogalmazni. Lát és láttat. Rajzaival gondolatokat ébreszt és továbbgondolásra sarkall. Asszociációkat kelt. Görbetükröt tart elénk, amely azonban az olykor fájdalmas, máskor szomorú valóságot tükrözi. Olyannak lát és láttat minket, amilyenek valójában vagyunk. A humor csak elfogadhatóbbá teszi a látottakat, miként a cukormáz a keserű orvosságot. Léphaftot szeretjük. Szeretjük, mert érthetőbbé teszi gondolatainkat. Önmagunk és mások számára egyaránt. Léphaft a mi lelkiismeretünk. S mikor ezt állítjuk, nem viccelünk.”

Klemm József Léphaft Pált, az embert ismertette. Felolvasta iróniával teli önarcképét, miszerint: „Karikaturistaként tartanak számon, pedig Léphaft vagyok. Szemüveget, bajuszt és 42-es cipőt viselek. Nagybecskereken születtem 1952. január 17-én, Antal napján. Ami utána történt, ajándék. Köszönet, hogy rögtönözhettem. Jó őrangyalt kaptam, még mindig kitart mellettem. A gyermekeim is Léphaftok. A feleségem félig az. Bak vagyok. Gyermekkoromat fivérként szerencsésen átvészeltem. Újvidéken 1972 óta vagyok itthon, az újságírásban pedig 1977-től otthon. Az első karikatúrám 1973-ban jelent meg az újvidéki Magyar Szó napilapban, azóta rajzolok és kiállítok itthon, otthon és külföldön. Illúzióim elvesztek, a becsületes megtalálót kérem, juttassa el a következő címre: lephaft@gmail.com”

Léphaft Pál – fontosabb díjai, elismerései:

A Szabadelvű Médiaműhely (Budapest) Európa-érme; Forum képzőművészeti díj (Újvidék); 2005: Napleány-díj, délvidéki publicisztikai elismerés (Szabadka); Szent Gellért-emlékérem (a Nagybecskereki Egyházmegye elismerése); Életműért MÚOSZ Aranytoll díj; Kultúra Lovagja cím; Magyar Arany Érdemkereszt, a délvidéki magyar kulturális és művészeti életben folytatott több évtizedes alkotói tevékenysége elismeréseként.

A kiállítás mindenki számára január közepéig ingyen látogatható.

Fotók: Délmagyar.hu

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!