A Magyar Házak Nonprofit Kft. Magyar Házak hálózata, köztük a Délvidék Ház is csatlakozott a Petőfi 200 emlékév kulturális sorozatához. Szavalóversenyünket három korcsoportban, „Délvidéktől Dévidékig”, anyaországi és külső-magyarországi diákok számára hirdettük meg. 

Petőfi Sándor 1823. január 1-én született Kiskőrösön. A magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja, forradalmár és nemzeti hős. Rövid élete alatt közel ezer verset írt, amelyből mintegy nyolcszázötven maradt az utókorra. A legismertebbeket sok más nyelvre is lefordították. A magyar kulturális élet emlékévvel ünnepli a költő születésének 200. évfordulóját.

Nincs magyar ajkú ember, aki ne ismerné Petőfit, aki ne tudna idézni tőle legalább néhány sort. Nincs szükség költészetének és emberi nagyságának méltatására. Mi ezzel a szavalóversennyel róttuk le tiszteletünket.

A versek szóltak a méltatás helyett a tehetséges és bátor diákok előadásában.

A szavalók 3 korcsoportban indultak, 11-17 éves korú diákok, így három első, második és harmadik helyezettet ünnepelhettünk. A szavalatok korosztályonkénti elhangzása után a zsűri, Tóth Margit magyar irodalom tanár, Gogolák Adrián, újságíró és a rendező Délvidék Ház részéről Török Ferenc Lászlóné döntött a helyezésekről.

A helyezettek jutalma egy hét napos nyaralás július 3-9. között, ahol együtt szerezhetnek ismereteket Erdély, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja és Őrvidék földrajzáról, történelméről, az ott élő külhoni magyar közösségek életéről, de igazi nyaralási élmények is várnak rájuk: túrák a Bakonyban, strandolás a Balatonon, kirándulások Székesfehérvár, Veszprém, Várpalota történelmi és kulturális látványosságaihoz. Az egyhetes együttlét alatt életre szóló kapcsolatok, barátságok szövődnek az anyaországi és a délvidéki fiatalok között.

Szűcs Budai Engelbert, magyartanár, délvidéki Óbecséről a következőket írta a rendezvényről: „a szép s jól szervezett Petőfi-ünnep után, engedje meg, hogy gratuláljak Önöknek és a szervezőknek, hogy korrekt, lélekemelő ünneppel emlékeztek meg költőóriásunkról, Petőfi Sándorról. Méltó főhajtás volt ez a 200 éves születésnapjára készülő költői lélek előtt. Hazafelé beszélgettem diákjaimmal, hogyan élték meg a szombati emléknapot. El kell Önöknek mondanom, hogy a gyerekek, fiatalok nagy örömmel hallgatták a Petőfi-versek üzenetét, s nem mellesleg nagyon jól érezték magukat Önöknél, a Délvidék Házban. Délvidékiként amellett, hogy Magyarországra mentünk, nyelvédesanyánk ölelésébe, Önöknél otthon éreztük magunkat. Hálás köszönet a szervezők, zsűrizők munkájának. Tisztelet s főhajtás az ünnepeltnek.”

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!