Január 23-án délután került megrendezésre Tonelli Sándor: Franciák Szegeden című, újrakiadott kötetének bemutatója. A rendezvény a Délvidék Ház és a Csongrád-Csanád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Kommunikációs és Reklámklubjának közös szervezésében valósult meg.

Egy újabb 1945 után feledésre ítélt könyv jelent meg a Magyar Házak együttműködő partnere, a Trianon Múzeum könyvkiadási programja keretében, a Trianon Kiskönyvtár sorozatban. A szerző Szeged köztiszteletben álló, közismert polgára, Tonelli Sándor (1882–1950), aki a helyi Kereskedelmi és Iparkamara titkári, majd főtitkári tisztségét töltötte be 1913 és 1941 között. 1939-ben írta meg szemtanúként azt, mi is történt 1919-ben és miként, hogyan kerültek francia katonai egységek (gyarmati katonák, pl. szpáhik) a Tisza-parti városba.

A francia jelenlétnek röviden egy magyarázata van: a két „kis szövetséges”, a Román Királyság és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság egyaránt magának kívánta megszerezni a nagyvárost. A francia hadsereg a gordiuszi csomót úgy vágta ketté, hogy közölte, hogy egyikőjük sem vonulhat be Szegedre – majd ők veszik azt birtokukba. A szerző részletesen ír a megszállás alatti hétköznapokról, majd kötete végén azt a következtetést vonja le, hogy városa jól járt a francia megszállással, hiszen nekik köszönhetően megúszták a tanácsköztársaság terrorját – valamint a román és szerb fosztogatásokat, atrocitásokat. 

A kötetről Marjanucz László a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi karának egyetemi docense és Vincze Gábor a Trianon Múzeum történésze beszélgettek.

Tonelli Sándor könyve mellett, a Trianon Kiskönyvtár sorozatának többi kötete – Apponyi Albert: Válaszbeszéd – 1920 / Horváth Jenő: A trianoni béke megalkotása, 1915–1920.; Szviezsényi Zoltán: Hogyan veszett el a Felvidék?; Bethlen István: Hogy bánt el a trianoni szerződés a Duna-medence kis népeivel? Az erdélyi kérdés / Haiczl Kálmán: Húsz év előtt – megvásárolható volt a helyszínen.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!