Pataki János, Magyar Házak gondozásában megjelent, művészfotókkal gazdagon illusztrált útikalauzai nem csak bemutatják a trianoni döntéssel elszakított egykori magyar területeket, de az e tájakra utazás megtervezéséhez, a felkészüléshez is nélkülözhetetlenek. A méltán népszerű sorozat legújabb darabja – a Nedecvidék – megőrzésre átvéve – segítségével ezúttal egy kevésbé ismert területet barangolhatunk be. Sajnos nem eléggé közismert, de Trianon után Lengyelország is kapott területeket a Magyar Királyság „testéből”, mégpedig Szepes és Árva vármegyéink északi területeit. A könyv színes, képekben gazdag leírásai önmagukban is élvezetes olvasmányt nyújtanak az elcsatolt egykori szepesi és árvai települések történetéről és nevezetességeiről, ugyanakkor praktikus információkkal segít eligazodni a jelenben is.

A Magyar Házak Kárpát-medencét bemutató képes turisztikai könyvsorozatának ötödik darabját bemutató esten Karol Biernacki, Lengyelország tiszteletbeli
konzulja és a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltárának igazgatója, illetve Vincze Gábor történész beszélgetett, nem csupán Nedecvidékről, de a lengyel-magyar barátságról is.

« A 6 »

A „Nedecvidék” egy, a szélesebb közvélemény számára sajnos már feledésbe merült kis régió, pedig ezer éven keresztül a Magyar Királyság része volt. A történelmi Árva vármegye keleti részét és Szepes vármegye történelmi részét foglalja magába, a Tátra tövében elterülő tájegység. Ez az a kis terület, amely 1920 óta, napjainkban is Lengyelország része.

A magyar–lengyel kapcsolatokról iszólva Vincze Gábor és Karol Biernacki az ezeréves magyar–lengyel kapcsolatokról is beszélt, amelyek ugyan nem voltak mindig konfliktus-mentesek, a két nép viszonya ennek ellenére töretlenül jónak volt mondható,  elég csak arra gondolni, hogy milyen közös hőseink vannak: Báthory István erdélyi fejedelem, az egyik legtiszteltebb lengyel király, vagy az 1848–49-es szabadságharc legendás tábornoka, Jòzef Bem, a magyarok „Bem apója”. A beszélgetés során természetesen szóba kerültek a 20. századi, Trianon utáni kapcsolatok is.

A könyvbemutatón nem csak a Nedecvidék, de a sorozat többi kötete, így az Őrvidéket, Délvidéket, Felvidéket és Partiumot bemutató kötetek is megvásárolhatóak voltak.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!