A délvidéki magyar, aki lelőtte az amerikai „lopakodót” címmel ismeretterjesztő előadást és megemlékezést tartottunk a Délvidék Házban 2024. április 5-én.

Dani Zoltán székelykevei származású nyugalmazott ezredes, aki nemzetközi ismertségre és hírnévre a délszláv háború alatt tett szert, amikor is 1999. március 27-én, a Nato légicsapások negyedik napján, egységével lelőtt egy F-117 „Nighthawk” típusú repülőgépet.

Zord Gábor László, az est moderátora, a Magyar Nemzet volt újságírója és a téma kutatója segítségével tartalmas, vetítettképes beszámolót kaptunk arról, hogy miként sikerült a legegyszerűbb, akkoriban használatos légvédelmi rendszert úgy alkalmazni, hogy győzelmet arathasson a csúcstechnológia felett. Megismertük az általuk használt rendszer működését, láttuk az S-125  „Nyeva” rakétákat, amivel végül is lelőtték a lopakodót, és hallhattunk a lelőtt gép pilótájának mentéséről. Elmesélte miért tartotta szem előtt főként az emberek biztonságát, ami parancsmegtagadáshoz, félreállításhoz, majd végül a haderőtől való végleges leszereléséhez vezetett. Mindezek ellenére, sorra visszautasította azokat a külföldi megkereséseket, ahol a szakértelmét és tudását a hadi technológiák továbbfejlesztésében szerették volna kamatoztatni, lojális maradt a hazájához, és inkább egy saját maga alapította pékségben kereste meg a kenyerét a saját- és családja részére, mintsem hogy – mint mondta:– „eladta volna magát”.

Az est második részében Dani Zoltán a 21. másodperc című dokumentumfilmről beszélt, amit Zeljko Mirkovic szerbiai rendező készített, ahol összefoglalta a lopakodó lelövéséhez vezető mozzanatokat és az utána bekövetkezett eseményeket, ami nem volt más, mint, hogy személyesen találkozott és egy életre szóló barátságot kötött a lelőtt lopakodó pilótájával, a szlovén származású Darrell Patrick „Dale” Zelko-val.

Az előadást Csekő Róza a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának gitár szakos hallgatójának gitárjátéka színesítette, aki Farkas Ferenc kortárs zeneszerző „Hat rövid darab” elnevezésű darabjából adott elő négy részletet.

Az estet hagyományosan a Kárpátia Borház egy kiváló borának kóstolójával, kötetlen beszélgetéssel zártuk.