6726 Szeged, Közép fasor 1-3. E-mail: titkarsag@delvidekhaz.hu
+36 62 592 800

dhaz k

Bemutatkozás

A Magyar Házak a szerbiai, romániai (bánsági), szlovéniai és horvátországi magyar közösségek fizikai közelségében új platformokat kínál fel a döntően már szórványban élő magyar nemzetiségnek és a magyar-magyar, magyar-román, magyar-szerb, magyar-szlovén és magyar-horvát nemzetpolitikai kapcsolatoknak és intézményeknek.

A Magyar Házak tevékenységi területe a jelenlegi Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) eurorégió szerbiai és romániai területe, vagyis a szerbiai Vajdaság, a romániai Arad, Temes, Krassó-Szörény és Hunyad megyék, valamint Horvátország, Dalmácia, Szlovénia, mindazon területek ahol a tágan értelmezett magyar kultúrának és közösségi jelenlétnek az utóbbi évszázadokban feladatai, emlékei, érdekei és lehetőségei jöttek létre és maradtak fenn napjainkig.

Külhoni magyar labdarúgó válogatottak képviselői a Délvidék Házban

12232898 1094916557185631 8237980690265139890 oA Magyar Házak Közhasznú Nonprofit Kft szervezésében 2015 október 16-án a Délvidék Ház adott otthont a „Kárpát-medencei regionális labdarúgó válogatottak egységes szervezeti keretének lehetőségei” címmel megrendezett konzultációnak, melyre a külhoni magyar labdarúgó válogatottak szervezői, képviselői kaptak meghívást.

 Ennek megfelelően a programon képviseltette magát Délvidék, Székelyföld, Felvidék, Kárpátalja, Bánság és az Őrvidék csapata is. A tanácskozás során Dr. Szabó Pál Csaba, a Magyar Házak Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a meghívottak köszöntése után bemutatta a Magyar Házak Nkft nemzetpolitikai stratégiáját, valamint beszélt a határon túli magyar válogatottak felkarolásának lehetőségeiről. Ezt követően résztvevők bemutatták a saját területükön működő labdarúgó válogatottak működését, majd konzultációt folytattak egy hosszú távú együttműködés lehetőségeiről, melynek eredményeképp megszületett a Kárpát-medencei Labdarúgó Szövetség megalapításának tervezete. A program részét képezte egy közös vacsora és egy borkóstoló is, melyek alatt a felek tovább folytatták a párbeszédet és a hasznos tapasztalat cserét.

Top of Page